Wie zijn de huizenkopers aan de Spaanse Costa Blanca?

door admin
Wie zijn de huizenkopers aan de Spaanse Costa Blanca?

Het hele jaar door warme temperaturen, prachtige stranden, fraaie berggebieden, vriendelijke mensen om mee te praten en betaalbare prijzen vergeleken met andere landen in de Europese Unie. Dit zijn slechts enkele kenmerken van Spanje, een van de leidende landen op het gebied van residentieel toerisme.

Een van de grote voordelen van residentieel toerisme voor een streek is dat het helpt om het toerisme het hele jaar door te verspreiden. Veel buitenlanders verblijven gedurende langere periodes in het land, vaak in een tweede woning. Dit is niet alleen goed voor hun eigen levenskwaliteit, maar ook voor de lokale economie.

Economische impact

Volgens cijfers is residentieel toerisme goed voor meer dan 5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de Valenciaanse Gemeenschap, en zelfs 30% van het BBP van de provincie Alicante. Het is duidelijk dat deze vorm van toerisme een grote invloed heeft op de lokale economie.

Lees ook: Tweede huis kopen in Spanje? Aan deze kusten moet je nu zijn 

Hoge verkoopcijfers aan buitenlanders

Uit gegevens van het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda blijkt dat in de eerste helft van 2022 de Costa Blanca goed was voor 40% van de woningverkopen aan buitenlanders. Ter vergelijking: de Costa del Sol haalde 24%. Het gemiddelde budget voor de aankoop van een woning bedroeg meer dan €384.000, en in de meeste gevallen was er geen bankfinanciering nodig.

Profiel van de koper

Volgens een rapport van het Notarieel Adviesraad van Valencia werden er in de eerste helft van 2023 maar liefst 7.499 woningen in de regio verkocht aan buitenlanders, een record sinds 2010. 

In een onderzoek van TM Grupo Inmobiliario blijkt dat acht op de tien kopers in de Costa Blanca buitenlanders zijn. Ze komen uit 34 verschillende landen, met Polen, Spanje, België, Rusland en Oekraïne aan kop. De gemiddelde koper is 51 jaar oud, getrouwd en financiert de aankoop meestal uit eigen middelen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in appartementen van rond de 117 vierkante meter, ideaal voor een lang verblijf.

Woonvoorkeuren

De populairste bestemmingen onder deze kopers zijn Benidorm, Orihuela en Torrevieja. Zo’n 67% van de buitenlandse kopers woont twee tot drie maanden in de woning, terwijl 15,3% er vier tot zes maanden verblijft.

Prijsdalingen

Ondanks deze positieve cijfers, merkt de Vereniging van Vastgoedontwikkelaars van de provincie Alicante (Provia) op dat er een daling van 6% is in de gemiddelde koopprijzen, wat alle nationaliteiten beïnvloedt die in grote aantallen kopen.

Lees ook: Welke buitenlandse nationaliteiten kopen de meeste huizen in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk