Woning kopen in Spanje veel voordeliger dan huren

door admin
Woning kopen in Spanje veel voordeliger dan huren

Niet alleen in Nederland, maar ook in Spanje geldt dat de hypotheeklasten moeten passen binnen het totale inkomen. Een bepaald percentage van het inkomen mag worden besteed aan hypotheeklasten. Vastgoedbedrijf 21 Century deed in verschillende Spaanse steden onderzoek naar de maandelijkse lasten bij het kopen en het huren van een woning in Spanje en vergeleek deze lasten met het inkomen van de kopers en huurders.

30 procent inkomen bestemd voor woonlasten

Uit het onderzoek van 21 Century blijkt dat Spanjaarden gemiddeld zo’n 30 procent van hun inkomen besteden aan het kopen van een huis. In Barcelona ligt dit percentage op 31 procent en in Madrid op 27 procent. Ook in Palma de Mallorca en Bilbao liggen de percentages op hetzelfde niveau. In Sevilla valt op dat slechts 19 procent van het inkomen wordt besteed aan het kopen van een huis.

Volgens het rapport van 21 Century betaal je in Barcelona de hoogste woonlasten voor een koopwoning met een oppervlakte van 90 vierkante meter. Gemiddeld betalen mensen in Barcelona voor zo’n woning 1.059 euro per maand. In Madrid en in Bilbao kosten woningen met dezelfde oppervlakte gemiddeld 775 euro.

Aankoopwaarde onder maximale hypotheek

Wat opvalt in het rapport is dat de aankoopwaarde van de woning in alle geanalyseerde steden onder de geadviseerde maximaal te lenen hypotheek ligt. Zo ligt de koopprijs van een woning in Barcelona gemiddeld 5 procent onder het maximaal te lenen bedrag van de koper. In Madrid is dit percentage zelfs 18 procent.

In Palma de Mallorca, Bilbao, Madrid en Barcelona kost een woning met een oppervlakte van 90 vierkante meters meer dan 200.000 euro. Voor sommige woningen in Madrid en in Ciudad Condal in Barcelona ben je voor zo’n woning zelfs meer dan 300.000 euro kwijt. San Sebastian spant de kroon aangezien je hier voor een woning met deze oppervlakte 399.815 euro betaalt.

Groot verschil tussen kopen en huren

In het rapport van 21 Century is te lezen dat er een groot verschil is tussen de hoogte van de maandelijkse huur voor een woning tegenover de maandelijkse lasten van een koopwoning in de onderzochte steden. Het vastgoedbedrijf ging hierbij uit van het gegeven dat iemand 30 procent van zijn inkomen besteed aan woonlasten. In alle geanalyseerde steden was het mogelijk om een grotere woning te kopen dan je voor hetzelfde maandelijkse bedrag kon huren.

Madrid en Barcelona schieten boven de rest van de steden uit als het gaat om huurprijzen. De huur voor een woning van 90 vierkanter meter komt in beide steden boven de 1.400 euro per maand uit. Het percentage van het inkomen dat in deze steden wordt gebruikt voor het betalen van de huur overstijgt in alle steden de percentages van het inkomen dan als iemand een woning koopt. In Barcelona besteden inwoners gemiddeld 44 procent van hun inkomen aan het betalen van de huur. In Madrid ligt dat percentage op 40 procent en in Palma de Mallorca op 34 procent.

Maandelijkse lasten minimaal 20 procent lager bij koopwoning

Als laatste vergelijkt 21 Century het verschil in maandelijkse lasten tussen het huren en kopen van een woning van 90 vierkante meter. Resultaten van het onderzoek tonen aan dat het kopen van een huis in het algemeen een maandelijkse last met zich meebrengt die tussen de 20 en 29 procent lager ligt dan wanneer er in dezelfde markt een huis wordt gehuurd. Voorlopig blijkt kopen in Spanje nog een stuk voordeliger uit te pakken dan het aangaan van een huurcontract.

Dit vind je misschien ook leuk