Woningmarkt in Spanje: buitensporige prijsstijging op langere termijn?

door admin
huizenmarkt woningmarkt

De Spaanse woningmarkt staat aan de vooravond van significante veranderingen. Met 2024 in volle gang, werpen experts een blik op de toekomstige trends en voorspellingen die de sector zullen vormgeven.

Dit artikel gaat over de belangrijkste factoren die de woningprijzen en marktdynamiek in Spanje zullen beïnvloeden. Het is gebaseerd op recente analyses en rapporten geraadpleegd door de kranten 20Minutos, El Economista en onroerendgoedplatform Idealista.

Na een 2023 gekenmerkt door inflatie, de stijging van de rentetarieven en de hoge woningprijzen, lijkt 2024 dezelfde weg in te slaan wat betreft de prijs van onroerend goed. Volgens gegevens van Idealista is de prijs per vierkante meter in Spanje €2.049/m2 (januari 2024), wat 0,4% meer is dan in december van het vorige jaar en 8,2% meer in vergelijking met januari 2023.

Toegang tot woningen

Wat betreft de toegang tot woningen via hypotheken, zijn de voorspellingen dat de stabilisatie van de rentetarieven de banken zal helpen om de toegangsvoorwaarden voor hun hypothecaire leningen te stabiliseren of licht te verlagen. Al wordt verwacht dat de financiële instellingen “een voorzichtige houding” zullen handhaven ten aanzien van de marktevolutie en de rentetarieven voordat ze een algemene trend definiëren.

Gemengde hypotheken blijven dominant, gezien hun voordelen in bovengenoemde context. Daarom zal 2024 zich presenteren als een jaar van lichte opleving in de toekenning van hypotheken en de aankoop van woningen. Wel blijft dit in ieder geval afhankelijk van inflatie en de marktevolutie.

Prijzen kunnen blijven stijgen

Dit zijn de korte termijn voorspellingen voor de aankoop van woningen en het afsluiten van hypotheken. De prijsevolutie lijkt een ander pad te volgen. De algemene voorspelling is dat de prijzen voor onroerend goed in Spanje de komende jaren zullen blijven stijgen. Dat zal voornamelijk het gevolg zijn van de gebrekkige toegankelijkheid van woningen voor jongeren vanwege de hoge prijzen. Daarbij is er een groot gebrek aan arbeidskrachten voor de bouw van nieuwe woningen. Voor dit laatste waarschuwde de Asociación de Promotores Constructores de España (APCE) aangehaald door El Economista. Bovendien zal het gebrek aan arbeidskrachten worden verergerd doordat veel werknemers met pensioen gaan. Dat wijst erop dat de oplossing voor dit probleem zou liggen in de “industrialisatie van de bouwprocessen”.

Buitensporige prijsstijging op langere termijn?

Ook analyses over de Spaanse woningmarkt geraadpleegd door El Economista, zijn bezorgd van toon. De verwachting is namelijk dat de prijzen van woningen in de komende vijf jaar buitensporig zullen stijgen. Deze trend wordt toegeschreven aan een combinatie van factoren, waarvan een aantal hierboven al werden genoemd. Daaronder een beperkt aanbod van nieuwe woningen, toenemende bouwkosten, en een aanhoudende vraag die de aanbodcapaciteit overstijgt. Experts aangehaald door El Economista benadrukken de noodzaak voor beleidsmakers om in te grijpen. Ze zouden maatregelen moeten nemen die de bouw van betaalbare woningen stimuleren, om zo de toegankelijkheid van huisvesting voor een breder publiek te waarborgen.

Wat de nabije toekomst betreft, suggereren de voorspellingen van Bankinter echter dat de prijs van woningen in 2024 met 2% zal dalen, maar in 2025 weer zal stijgen met 1%.

Lees ook: Dit zijn de voorspellingen voor de Spaanse woningmarkt in 2024

Dit vind je misschien ook leuk