Wordt Spanje het eerste Europese land met een basisinkomen?

door admin
Wordt Spanje het eerste Europese land met een basisinkomen?

De minister van Economische Zaken, Nadia Calvino, verklaarde zondagavond op La Sexta ‘zo snel mogelijk’ een ‘universeel basisinkomen’ te willen invoeren. De uitkering moet gezinnen in eerste instantie door de crisis heen helpen. Maar de ambitie van de Spaanse regering is dat het basisinkomen ‘blijvend is en een structureel instrument wordt’.

Maandag bevestigde de Spaanse vicepremier Pablo Iglesias het plan nog eens in een interview met de krant El Diario.es. Iglesias benadrukte dat een en ander nog moet worden geconcretiseerd en overlegd met de autonome regio’s, maar hij twijfelt er niet aan dat het basisinkomen er gaat komen.

Wordt het basisinkomen echt doorgevoerd, dan is Spanje het eerste Europese land dat zonder er voorwaarden aan te hechten op langere termijn een maandelijks bedrag betaalt aan burgers.

Op Italië na is Spanje het land dat binnen Europa het zwaarst getroffen is door de uitbraak van het coronavirus. De regering heeft op 14 maart de noodtoestand uitgeroepen en sindsdien zit het land op slot.

Dit vind je misschien ook leuk