Gezondheidspapieren en negatieve Covid-test nodig voor vakantie naar Spanje

door admin
Gezondheidspapieren en negatieve Covid-test nodig voor vakantie naar Spanje

Ga je toch op vakantie naar Spanje? Dan dien je bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan of 5 dagen in quarantaine te gaan indien je daarna een negatieve PCR-test kunt overleggen. 

In Spanje is de de Staat van Alarm uitgeroepen. Deze duurt in principe tot 9 mei. Voor wie tijdens deze Staat van Alarm toch naar Spanje reist, gelden enkele voorwaarden. Zo dien je het negatieve resultaat van een COVID-19 test te laten zien bij aankomst in Spanje per vliegtuig of per boot en heb je een gezondheidsverklaring nodig.

Boot of vliegtuig

Reizigers die per boot of vliegtuig in Spanje arriveren dienen een negatieve coronatest uitslag te laten zien van een test die maximaal 72 uur van tevoren is afgenomen. Deze zogeheten non-COVID-19 verklaring is verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. Het document met het resultaat kan in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Waar eerst alleen een PCR test werd geaccepteerd, wordt sinds eind 2020 ook de TMA-test toegestaan.

Wie vanaf Schiphol naar Spanje vliegt, kan een COVID-19 PCR test af laten nemen bij de KLM Health Services. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden. Het resultaat van deze test ontvang je binnen een halfuur via de e-mail. De kosten van bedragen €150,-. Er zijn reisorganisaties die dit bedrag geheel of gedeeltelijk vergoeden.

Gezondheidsformulier

Alle reizigers van 13 jaar en ouder die Spanje binnenkomen via vliegvelden en havens dienen een digitaal formulier in te vullen voorafgaand aan de reis. Het gezondheidsformulier heeft de naam FCS-Form. Na het invullen van het document ontvang je een e-mail met QR-code die je uit kunt printen of op je smartphone op kunt slaan. Daarnaast kun je de SPTH app downloaden, waarmee je alle informatie op je telefoon opslaat.

De gezondheidsverklaring kan ook handmatig worden ingevuld. Deze wordt eveneens gecheckt bij aankomst op een Spaanse luchthaven. Voorts wordt ook de lichaamstemperatuur gemeten. De veiligheidsprocedure omvat verder nog een ‘visuele controle’ door medewerkers van Sanidad Exterior.

Met de auto naar Spanje

Reizigers die met de auto, camper of caravan naar Spanje gaan, worden (nog) niet gecontroleerd. Kamperen in Spanje is nog altijd een populaire manier om de zomervakantie door te brengen en de verwachting is dan ook dat er in de zomer van 2021 veel Nederlandse toeristen met hun eigen auto richting Spanje gaan. Ga goed voorbereid op weg en neem voldoende desinfecterende handgel en mondkapjes mee. Voorzie de camper of caravan van een vliegengordijn. Een vliegengordijn biedt bescherming tegen vliegen en muggen en dus ook tegen ziektes die overgebracht kunnen worden door muggen. Zo was er in september 2020 nog een uitbraak van het westnijlvirus in Zuid-Spanje, dat door muggen wordt verspreid. Ook de agressieve tijgermug zorgt regelmatig voor problemen. Deze mug prikt ook overdag en beten geven heftiger reacties dan die van gewone muggen. 

Dit vind je misschien ook leuk