Reizen van en naar Spanje? Dit moet je weten

door admin
Reizen van en naar Spanje? Dit moet je weten

Het Nederlandse negatieve reisadvies voor alle landen in de wereld geldt al sinds half december. Het zou tot medio maart van kracht blijven en is nu met een maand verlengd. Premier Rutte zei wel dat als het beter blijft gaan met het aantal coronabesmettingen er meer mogelijkheden zullen zijn in de meivakantie en zeker in de zomer. De gezondheidsautoriteiten verwachten in dit verband dat begin juli alle Nederlandse volwassenen kunnen zijn gevaccineerd met in elk geval één prik. Dat biedt meer perspectief op allerlei vrijheden.

Tot dan geldt dat toeristische reizen geen noodzakelijke reizen zijn. Dat betekent dus ook geen lange paasvakantie doorbrengen in Spanje. Omdat het hier nog altijd gaat om een dringend advies en geen reisverbod, besluiten hier en daar toch mensen wel op reis te gaan.

Vereisten voor binnenkomst in Nederland

Thuisquarantaine

Als je toch besluit op reis te gaan moet je er rekening mee houden dat je bij terugkeer uit Spanje in Nederland in thuisquarantaine moet, ook als je gevaccineerd bent. Vanaf dag 5 kan een test worden afgenomen bij de GGD. Als die negatief is, dan komt er een einde aan de quarantaine.

Testen

Daarnaast kunnen mensen sinds 3 maart kiezen uit 2 opties als ze per vliegtuig,  boot, trein of bus terugkeren uit een hoog-risicogebied zoals Spanje:

1. Ze moeten een negatieve NAAT (PCR)-test kunnen overleggen van maximaal 12 uur oud bij vertrek of:

2. Dubbele test: 1. Negatieve NAAT (PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst plus een negatieve sneltest van maximaal 4 uur oud bij vertrek.

Ook met een negatief testresultaat dient men 10 dagen in quarantaine te gaan of 5 dagen als men na 5 dagen een negatieve test kan tonen.

Toegestane tests:

PCR of RT PCR

LAMP (loop-mediated isothermal amplification)

TMA (Transcription Mediated Amplification)

M POCT (Molecular Point-of-care-test)

NAAT (Nucleic-acid Amplification Test)

De laatste vier zijn niet overal in Spanje verkrijgbaar. Als ze wel aangeboden worden is het belangrijk vooraf zeker te weten dat de uitslag ook binnen 12 uur geleverd kan worden en dat de test kan worden afgenomen op bij je reisschema passend tijdstip. Klik hier voor een link naar sneltestlocaties in de buurt van de grootst luchthavens in Spanje. De Spaanse luchthavenautoriteit AENA, die 48 Spaanse luchthavens in beheer heeft, is bezig met het inrichten van testlocaties op de luchthavens. Wanneer die gereed zijn is nog niet bekend.

Vereisten voor binnenkomst in Spanje

Wie per vliegtuig naar Spanje reist vanuit Nederland heeft sinds 23 november een negatieve PCR-test nodig die binnen 72 uur voor aankomst op een Spaanse luchthaven is afgenomen. Daarnaast moeten reizigers een gezondheidsverklaring bij zich dragen. Die kan hier worden ingevuld. Na het invullen ontvang je een QR-code die je op je mobiele telefoon of uitgeprint kunt tonen bij aankomst in Spanje. Deze eis geldt ook voor kinderen van welke leeftijd dan ook.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid accepteert sinds 10 december verschillende alternatieven voor de PCR-test van luchtreizigers die in Spanje aankomen. Omdat een PCR duur en tijdrovend is omdat de monsters naar een laboratorium moeten worden gestuurd, zijn nu ook TMA-tests en andere diagnostische tests zoals LAMP toegestaan. De testverplichting geldt voor kinderen vanaf 6 jaar. Omdat antigeentests soms ook niet actief virus detecteren heeft het ministerie van Gezondheidszorg deze geschrapt.

Het originele document met het testresultaat moet overlegd kunnen worden in het Spaans, Engels, Frans of Duits en kan zowel op papier of elektronisch worden ingediend. Lukt het niet in die talen, dan moet het originele document vergezeld gaan van een vertaling in het Spaans, uitgevoerd door een officiële instantie.

Waar testen voor vertrek?

Voor testen vlak voor vertrek per vliegtuig kun je terecht bij de Spoedteststraat op Schiphol. Hier worden PCR-tests en sneltests afgenomen en ontvang je dezelfde dag nog de uitslag. De testlocatie bij het vliegveld van Amsterdam (een andere is bij Utrecht in Bunnik) is 7 dagen per week 12 uur par dag geopend. De Spoedteststraat ligt op 5 minuten van vertrekhal 1 en biedt parkeergelegenheid zodat je even je auto kunt laten staan. De teststraat is erop gericht de veiligheid zo hoog mogelijk te houden en alle risico’s op mogelijke besmettingen uit te bannen. De gebruikte tests zijn van de hoogste kwaliteit en alle protocollen worden gevolgd. De uitslag wordt je toegestuurd via een beveiligde verbinding per email. Dit is tevens je reiscertificaat in het Nederlands, Duits of Engels.

Dit vind je misschien ook leuk