Update bosbranden Spanje: drie grote branden in Castilla y León stabiel

door admin
Update bosbranden Spanje: drie grote branden in Castilla y León stabiel

Het brandseizoen is dit jaar tot nu toe al erger dan het jaar 2012. Tot dusver hebben bosbranden in Spanje dit jaar bijna 200.000 hectare verwoest, volgens schattingen van het European Forest Fire Information System (EFFIS).

De branden in Castilla y León gestabiliseerd

In een interview op radio SER legde de minister van Milieu van Castilla y León, Juan Carlos Suárez-Quiñones, uit dat de branden in Quintanilla del Coco (Burgos), Vegalatrave (Zamora) en San Juan de la Nava (Ávila), gestabiliseerd zijn. Dat wil zeggen dat ze zonder vlammen zijn en dat de blusoperatie is gericht op koeltaken om de perimeter te beveiligen en om te voorkomen dat het vuur opnieuw oplaait. De eerste twee branden zijn volgens de raadsman zeer waarschijnlijk aangestoken. 

In Castilla y León hebben in vijftien dagen tijd meer dan 200 branden gewoed. Hierbij vielen twee doden, een brandweerman en een herder en raakten ook twee brandweermannen gewond. 

Bosbrand in Burgos

De Spaanse minister Grande-Marlaska van Buitenlandse Zaken is naar Burgos gereisd om de commandopost en de troepen te bezoeken die de bosbrand in Quintanilla del Coco bestrijden.

Deze brand brak zondagmiddag vroeg uit in de buurt van de Sabinar del Arlanzón en de Yecla-kloof, in een gebied van grote ecologische, landschappelijke en toeristische waarde. Vijfhonderd mensen zijn geëvacueerd in Santibáñez del Val, Santo Domingo de Silos, Carazo, Villanueva de Carazo, Hacinas en Castroceniza,

“De situatie is huiveringwekkend, er zijn huizen verbrand en een groot deel van de stad is verwoest”, legde een inwoner van Covarrubias uit aan Europa Press.

De situatie in Ávila en Vegalatrave verbetert

Het vroege ochtendweer van maandag was gunstig voor het blussen van de brand die zondag uitbrak in de gemeente Avila in San Juan de la Nava (466 inwoners), waarvan de vlammen het nabijgelegen stadje El Barraco naderden.

De brandweerwagens zullen deze maandag proberen “de omtrek te beveiligen”, terwijl de vliegtuigen “werken in geval van oplevingen”, meldt het ministerie van Milieu op sociale netwerken.

In totaal hebben 164 troepen in het gebied gewerkt om de brand te bestrijden, geclassificeerd als gevaarniveau 2 op een schaal van 0 tot 3 vanwege het mogelijke risico voor mensen en eigendommen.

Brand in Vegalatrave (Zamora)

De bosbrand Vegalatrave (Zamora), die ook tot huisuitzettingen heeft geleid, is ook aan het verbeteren, dus de inwoners kunnen de komende uren naar hun huizen terugkeren.

Dit vuur komt bij de brand die op zondag 17 juli uitbrak in Losacio na blikseminslag. Deze is nog steeds actief maar zonder vlammen en heeft zo’n 31.500 hectare verwoest. De brand die op 15 juni uitbrak in de Sierra de la Culebra is wel onder controle maar nog steeds niet gedoofd na het verkolen van zo’n 25.000 hectare. 

Brand op Tenerife gestabiliseerd

Ondertussen is de brand die donderdag begon in Los Realejos op Tenerife gestabiliseerd. De brand is echter nog steeds actief en niet onder controle. Het alarmniveau staat nog op 2 en daarmee valt het vuur onder de verantwoordelijkheid van de regering van de Canarische Eilanden. 

Bosbranden in Lugo en Ourense

In Galicië zijn nog zeven bosbranden actief in de provincies Lugo en Ourense. Deze hebben al ruim 30.000 hectare verwoest. Daar komen de 864 hectare bij van de vier branden die zondagavond waren geblust, zo meldt de Consellería do Medio Rural.

In Folgoso do Courel is ook een brand actief met 1.100 hectare en risico voor de inwoners. In de provincie Ourense is een bosbrand in Vilariño de Conso uitgebroken die al 6.500 hectare in Parque Matural do Invernadeiro heeft zwartgeblakerd. 

Dit vind je misschien ook leuk