5 prachtige routes door Spanje met de auto

door admin
5 prachtige routes door Spanje met de auto

Het voordeel van een autovakantie is de vrijheid die het je geeft. Je bespaart op autohuur, op eventuele transfers en kunt je plannen wijzigen wanneer je daar zin in hebt. Je kunt ook lekker veel bagage meenemen. Buiten dat brengt een auto je naar de fraaiste uitkijkpunten, verborgen baaien, kleine dorpjes en bestemmingen die ver van het gebaande pad af liggen en die met het openbaar vervoer niet te bereiken zijn. Daarom geven we in dit artikel 5 prachtige routes door verschillende delen van Spanje.

Bekijk ook: Geen zin in vliegen? Kies voor een autovakantie naar Spanje!

De beste tijd om met de auto door Spanje te reizen is in het laag- en middenseizoen, dus in de lente en de herfst. De natuur is dan op haar mooist, de prijzen voor accommodatie zijn betaalbaar en het is minder druk. Zwem je graag in de zee, dan raden wij de maand september aan. Dan is de zee nog op temperatuur en zijn de meeste toeristen al met de noorderzon vertrokken.

1. Met de auto door Asturië

Deze route door Asturië leidt je niet alleen langs de grote steden zoals Oviedo, Gijón en Áviles, maar ook door ongelooflijk mooie berglandschappen zoals de Picos de Europa waar we de Covadonga-meren bezochten. In het berggebied Somiedo lijkt de tijd stil te hebben gestaan en heb je kans om beren te zien. We passeerden langs deze route door Spanje ook enkele van de mooiste dorpen, zoals  Udillero en Llanes en werden verliefd op de weelderige omgeving van groene weiden en wilde rotskusten. In de pauzes dronken we cider en genoten van typische gerechten zoals ‘pimientos al padrón’ en ‘pulpo a la gallega’.

2. In het spoor van Don Quichot

Deze ‘Ruta del Quijote’ brengt je in ‘España profundo’, het diepe Spanje en leidt langs de iconische windmolens van Castilla-La Mancha. Die danken hun bekendheid aan beroemde boek van Miguel de Cervantes over de dolende ridder Don Quichot. In een dag of 4 passeer je essentiële plekken zoals de stad Consuegra met de 12 windmolens uit de 19e eeuw en de 10 windmolens van Campo de Criptana die zo van een ansichtkaart gelopen lijken te zijn. Beklim ook ‘El Balcón de La Mancha’. Deze plek is bekend om zijn uitzicht op 7 molens. Andere belangrijke haltes op deze route zijn Tembleque, Puerto Lápice, Alcázar de San Juan, Herencia, El Romeral en Madridejos. In Belmonte kun je ook het emblematische kasteel bezoeken. Iets heel anders, maar zeker niet minder indrukwekkend zijn hier de zwarte dorpen van Guadalajara te bezoeken

3. Rijden door het veelzijdige Andalusië

Heb je twee weken de tijd, dan kom je een heel eind met het zien van Andalusische hoogtepunten in de steden Sevilla, Granada, Malaga en Córdoba. Heb je meer tijd, bezoek dan ook het vulkanische landschap Cabo de Gata in Almería of rijd helemaal naar het westen om daar nationaal park Doñana in Huelva te leren kennen. Kijk je ogen uit in de twee werelderfgoedstadjes Úbeda en Baeza en combineer een bezoek hieraan met een wandeling door de bossen van Sierra de Cazorla. Andere kortere routes met de auto, van twee tot drie dagen, door Andalusië zijn die van de witte dorpen in Cádiz of de prachtige dorpjes met Arabisch tintje in de Alpujarras in Granada.  

4. Volg de Zilverroute

De historische Ruta de la Plata (Zilverroute) doorkruist Spanje van noord naar zuid (van Gijón naar Sevilla). Deze route langs de snelweg A-66 vindt zijn oorsprong in de Romeinse weg die van Mérida naar Astorga liep. De meeste bezienswaardigheden liggen in de regio’s Extremadura en Castilla y León. In Astorga vind je het bisschoppelijk paleis dat werd ontworpen door Antoni Gaudi. Meer naar het zuiden ligt Salamanca, een van de mooiste steden van Spanje met een prachtig en levendig Plaza Mayor. Tijdens de 300 kilometer door Extremadura kun je de Romeinse stad Mérida en de stad Cáceres (beide uitgeroepen tot werelderfgoed) bezoeken. Maar historische steden Guadalupe en Trujillo doen hier nauwelijks iets voor onder.

5. Galicië in 10 dagen

Een route door Galicië met de auto leidt je in 7 of 10 dagen door de Rias Altas, de indrukwekkende Costa da Morte en vervolgens door het Rías Baixas-gebied in Pontevedra. Dit levert je een gedenkwaardige reis op want de Galicische kust herbergt grote schatten. Allereerst is er het beroemde strand van Las Catedrales, het uitzicht op de Cíes-eilanden, Kaap Finisterre en de prachtige, melancholische stad Santiago de Compostela met zijn beroemde kathedraal. Deze vormt het eindpunt voor de tocht van miljoenen pelgrims die de Camino de Santiago hebben gelopen. Probeer hier ook typische gerechten zoals de Galicische empanada, de Santiago-cake, de grote verscheidenheid aan zeevruchten en vooral de heerlijke Pulpo a Feira.

Sluit een goede autoverzekering af

Bereid je autovakantie  door Spanje goed voor en zorg voor een goede autoverzekering. Bij Cogesa Expats vind je de beste prijs voor je autoverzekering in Spanje. Zo zit je goed verzekerd achter je stuur en dat reist wel zo prettig. Naast de WA-verzekering kun je kiezen voor een uitgebreid pakket aan dekkingen, variërend van de basisdekking tot een complete allriskverzekering. De autoverzekeringen van Cogesa dekken ook andere zaken zoals verkeersboetes, juridische hulp, vervangende auto of het vervoer van je auto in geval van een ongeluk. De klantenservice van Cogesa is in het Engels en is dag en nacht bereikbaar.

Dit vind je misschien ook leuk