Zaterdag demonstratie in Valencia tegen falende overheid bij en na noodsituatie

door admin
modder en stof bedreigt gezondheid Valencia

Een week na de verwoestende DANA in de provincie Valencia, waarbij meer dan 200 mensen het leven verloren en nog steeds onbekend is hoeveel mensen precies worden vermist, roepen burgers en organisaties op tot verandering. Op 9 november wordt de eerste grote, officieel aangekondigde demonstratie gehouden.

Deze is georganiseerd door een coalitie van een twintigtal sociale, burger- en vakbondsorganisaties. De mars start om 18.00 uur op de Plaza del Ayuntamiento in Valencia en zal eindigen bij het Palau de la Generalitat. Deelnemers eisen dat er “politieke verantwoordelijkheid wordt genomen” voor de aanpak van de catastrofe. Tegelijkertijd willen ze solidariteit tonen met de slachtoffers van de tragedie. Er gaan al slogans rond als ‘Mazón dimisión’, men eist hiermee het ontslag van regiopresident Mazón.

“Marshallplan” en falende respons

De gevolgen van de DANA zijn catastrofaal: hele buurten zijn onbewoonbaar, en nog steeds zijn er mensen die niet gevonden zijn. De overheid heeft aangekondigd dat er een zogenaamd “Marshallplan” zal komen voor Valencia, waarbij er 10,6 miljard euro beschikbaar komt voor herstel en wederopbouw. Gedupeerden kunnen rekenen op directe hulp tot wel 60.000 euro per woning en een extra vergoeding van maximaal 10.300 euro voor verloren bezittingen.

Toch zijn veel inwoners niet tevreden. De kritiek richt zich vooral op de trage, gebrekkige en dus falende reactie van de autoriteiten. Velen hebben aan den lijve ondervonden dat door burgers georganiseerde hulp sneller op gang kwam dan die van de autoriteiten. Ze vinden ook dat de overheid onvoldoende voorbereid was op deze ramp, ondanks eerdere waarschuwingen over extreme weersomstandigheden. Burgers eisen dat de autoriteiten meer verantwoordelijkheid nemen en adequater optreden bij nationale noodsituaties.

Ook bedrijven onder vuur

Niet alleen de overheid ligt onder vuur; ook veel bedrijven in de regio krijgen forse kritiek. Verschillende bedrijven zouden hun medewerkers hebben verplicht om door te werken tijdens de zware regenval, ondanks de risico’s voor hun veiligheid. Dit heeft tot extra verontwaardiging geleid bij zowel werknemers als de rest van de bevolking.

Andere ‘onofficiële’ demonstraties

Daarnaast kondigden dezezelfde organisaties aan dat er op 10 en 15 november andere protesten worden georganiseerd. Die hebben echter “geen officieel toestemming” gekregen en worden volgens de berichten ondersteund door groepen “van extreemrechtse signatuur”.

Lees ook: Tienduizenden vrijwilligers melden zich om hulp te bieden in Valencia

Dit wil je misschien ook lezen