Zeldzaam fenomeen in de kathedraal van Valencia

door admin
Zeldzaam fenomeen in de kathedraal van Valencia

Dit unieke verschijnsel deed zich voor op 15 augustus, de feestdag van de Maria Hemelvaart, waaraan de kathedraal is gewijd. Op deze ochtend schijnt het zonlicht voor enkele minuten door een raam in een ruimte die de rest van het jaar in schaduw gehuld is.

Deze specifieke ruimte bevindt zich op de tweede verdieping van de toren en heeft een achthoekige basis met een gewelfd plafond. Ooit zaten hier mensen verborgen die op de vlucht waren voor gerechtelijke vervolging. Het raam, dat naar het oosten gericht is, is erg smal en hoog boven de grond geplaatst. Het dient als een schietgat, gezien de enorme dikte van de muur.

Vergeten fenomeen

Het fenomeen was jarenlang vergeten. Echter, rond 2010 of 2011, merkten de klokkenluiders na het luiden van de klokken op dat er licht in de ruimte was. Ze dachten dat iemand het elektrische licht had laten branden. Tot hun verbazing zagen ze echter zonlicht een ruimte binnendringen waar ze dat nooit eerder hadden gezien. Sindsdien is dit fenomeen bekend geworden. 

De getuige van dit fenomeen op 15 augustus 2014 legde het vast op foto’s. Het zonlicht begon om 10:17 uur de ruimte binnen te komen. Vervolgens verschoof het licht over de vloer richting het midden van de achthoekige ruimte om weer volledig te verdwijnen om 10:46 uur. De lichtinval in de ruimte, die de rest van het jaar in duister is gehuld, duurde in totaal 29 minuten.

Dit jaar was het fenomeen opnieuw te zien op 15 augustus, de feestdag van de Tenhemelopneming van Onze Lieve Vrouw. De Maagd aan wie de kathedraal is opgedragen.

Miguelete-toren

De Miguelete-toren is de klokkentoren van de kathedraal van Valencia en een van de meest iconische bezienswaardigheden van Valencia. De bouw van de Miguelete begon in de 14e eeuw, in 1381, en werd voltooid in de 15e eeuw, in 1429. Ondanks de lange bouwperiode heeft de toren een redelijk samenhangende gotische stijl. De Miguelete is achthoekig van vorm en het robuuste uiterlijk wordt aangevuld door steunberen.

Bezoekers kunnen de 207 treden van de wenteltrap beklimmen om het terras te bereiken, waar ze kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Valencia. Het belfort herbergt verschillende klokken, maar de meest prominente is de hoofdklok, die ongeveer 7 ton weegt. Deze hoofdbel is vernoemd naar St. Michael.

Dit vind je misschien ook leuk