Zestien personen aangehouden wegens diefstal van 17 ton olijven

door admin
Zestien personen aangehouden wegens diefstal van 17 ton olijven

Onder de gearresteerden bevinden zich de verantwoordelijken voor twee fabrieken in de provincies Toledo en Guadalajara. Zij zouden de gestolen olijven hebben ontvangen. De overvallen werden gepleegd op boerderijen in Valdaracete, Fuentidueña de Tajo, Chinchón, Villaconejos, Villarejo de Salvanés, Colmenar de Oreja en Brea de Tajo.

De operatie is bekend onder de naam “Kalabrea” en begon vorig jaar januari na de klacht van een boer uit Brea de Tajo ingediend bij de Guardia Civil. De boer verklaarde daar dat hij het slachtoffer was van de diefstal van 8.400 kilo olijven op verschillende boerderijen in zijn eigendom. 

Bekijk ook: Brandstof gemaakt van olijvenpitten voor vliegtuigen vanaf Sevilla

Na onderzoek bleek deze klacht verband te houden met andere soortgelijke gevallen waarin de eigenaren van boerderijen in de regio Las Vegas het slachtoffer waren van diefstal van grote hoeveelheden olijven. Dankzij geïnstalleerde beveiligingsapparatuur in deze boerderijen werd op 2 februari op klaarlichte dag een voertuig gedetecteerd. Hierin vervoerden vijf mensen 140 kilo olijven. Ze konden de herkomst hiervan niet rechtvaardigen.

Oliemolens in Toledo en Guadalajara

De agenten ontdekten dat twee olijfmolens, gelegen in de provincies Toledo en Guadalajara, blijkbaar de ontvreemde olijven ontvingen en verwerkten. Agenten van de Guardia Civil belast met het onderzoek, samen met leden van de Natuurbeschermingsdienst (SEPRONA) van hetzelfde korps en personeel van de Arbeidsinspectie van het Ministerie van Landbouw van Guadalajara en Toledo, doorzochten de oliemolens en arresteerden de hun beheerders.

De operatie heeft geresulteerd in 16 arrestaties en vijf personen naar wie nog onderzoek wordt gedaan. Ze zijn allemaal tussen de 20 en 57 jaar oud. Uit tal van documenten die in beslag zijn genomen blijkt dat er meer dan 17,5 ton olijven zijn verkocht. Ook zijn meerdere tanks met meer dan 600 liter olie verzegeld en zijn administratieve sancties op het gebied van veiligheid, gezondheid en afvalbeheer opgelegd.

Bekijk ook: Corruptiezaak mediador strekt zich uit naar Guardia Civil in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk