Spaanse overheid wil 2020 anti-rookjaar maken

door admin
Spaanse overheid wil 2020 anti-rookjaar maken

Nog steeds neemt het aantal mensen met een tabaksverslaving in Spanje met de dag toe. Jongeren laten zich te gemakkelijk verleiden tot het roken van sigaretten, zowel de traditionele tabakssigaret als de elektrische versie. De groeiende tabaksconsumptie vormt een grote bedreiging voor de volksgezondheid waarvoor de overheid nieuwe maatregelen wil treffen.

In 2016 rookte 20% van de jongeren tussen de 14 en 18 jaar wel eens een e-sigaret. In 2018 was dit percentage gestegen naar 48,4%. De meeste jongeren die e-sigaretten roken, roken daarnaast ook traditionele sigaretten.

Deskundigen vragen al jarenlang om aanpassing van de huidige wetgeving die in 2010 werd geïntroduceerd. De wet moet volgens hen worden aangepast aan de veranderde rookgewoonten zoals de e-sigaret. Bovendien moet er meer controle komen op het navolgen van de regelgeving zoals het niet roken in openbare ruimtes.

Aanpassing aan huidige omstandigheden

In de afgelopen vijf jaar is het aantal rokers dusdanig toegenomen dat nu een op de vier Spanjaarden rookt. Tien jaar na invoering van het rookverbod in openbare ruimten concludeert de Spaanse overheid dat deze regelgeving aan vernieuwing toe is: er wordt nog volop gerookt op halfopen terrassen, minderjarigen kunnen probleemloos zelf sigaretten kopen en de gevolgen voor de gezondheid van de in populariteit stijgende e-sigaret zijn tot dusver nog onbekend.

Minister María Luisa Carcedo heeft afgelopen week laten weten dat haar ministerie al een aantal maanden bezig is met de herziening van de wet uit 2010 en de modificatie uit 2017 als gevolg van de nieuwe Europese richtlijn.

Wat verandert er?

In de nieuwe regelgeving zullen aan de e-sigaret dezelfde regels worden verbonden als aan de traditionele sigaret. In geen enkele gesloten openbare ruimte mag nog elektrisch gerookt worden, de e-sigaret mag niet aan minderjarigen worden verkocht en reclame maken wordt streng en eenduidig verboden. Zolang wetenschappelijk bewijs nog uitblijft, mag niet de indruk worden gewekt dat de e-sigaret, in tegenstelling tot de traditionele sigaret, geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid zou hebben of zou helpen bij het stoppen met roken.

Niet alleen wordt in de nieuwe regelgeving het elektrisch roken aangepakt, ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om op meer plaatsen een algemeen rookverbod door te voeren zoals in bushokjes, op treinstations en in auto’s waarin kinderen worden vervoerd. Medicatie (varenicline en bupropion) voor het stoppen met roken zal door de overheid worden vergoed. Maar 5% van de mensen die zonder medicatie probeert te stoppen met roken, stopt ook daadwerkelijk versus 30-40% van de mensen die dat doen met medicatie.

Sigaretten worden niet duurder

Ondanks dat deskundigen hebben aangegeven dat het duurder maken van sigaretten het meest effectieve middel is om roken tegen te gaan, zal een prijsstijging niet bij de maatregelen worden opgenomen die in 2020 van kracht gaan.

Dit vind je misschien ook leuk