Vers sinaasappelsap uit supermarkt net zo gezond maar wel duurder

door admin
Vers sinaasappelsap uit supermarkt net zo gezond maar wel duurder

Omdat de consumptie van versgeperste sinaasappelsap uit de supermarkt in de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen (één op de tien Spaanse huishoudens maakt gebruik van de persmachines in de supermarkt), onderzocht de OCU hoe het nu eigenlijk gesteld is met de hygiëne van deze machines en het sap dat daarna vaak nog dagenlang bewaard wordt.  

Geen gezondheidsrisico

Voor het onderzoek werden van acht supermarktketens (Carrefour, Alcampo, Mercadona, Hipercor, Ahorramás, Lidl, Aldi en Día) ieder 24 sapmonsters onderzocht. Bij een compleet microbiologisch onderzoek werd bij geen van de onderzochte machines ziekmakende bacteriën zoals darm-, listeria- of salmonellabacteriën aangetroffen. Ook de hoeveelheid niet-ziekmakende bacteriën bleef in alle gevallen binnen de vastgestelde normen. Dat was het geval vlak nadat de sinaasappels geperst waren, maar ook nog nadat het sap 24 gekoeld bewaard was. De test werd in de middaguren uitgevoerd, dus nadat de machines al enkele uren gefunctioneerd hadden. Hieruit concludeert de OCU dat het versgeperste sap uit de supermarkt geen gezondheidsrisico vormt als het koel bewaard wordt en binnen 24 uur na het persen wordt geconsumeerd. Als niet direct uit de fles gedronken is, is het sap ook na een dag nog veilig om te drinken.  

Vitamines verdwijnen niet in de fles

De OCU onderzocht ook of 24, 48 en 72 uur na het persen van de sinaasappels het vitamine C-gehalte nog even hoog is als direct na het persen. Dat bleek, mits gekoeld bewaard, inderdaad het geval, waarmee de mythe ontkracht kan worden dat de vitamines in de uren na het persen zouden verdwijnen.

Goedkoopste verse sap bij Alcampo, maar thuis persen blijft goedkoopste optie

Voor het onderzoek naar het prijsverschil werden flessen met een inhoud van 0,5 liter met elkaar vergeleken. De prijs voor een halve liter verse sinaasappelsap varieert van 1,75 euro (Alcampo) tot 2,25 euro (Aldi, Hipercor en Mercadona). Als het sap thuis met sinaasappels uit de supermarkt wordt gemaakt zal een halve liter sap rond de 80 eurocent kosten en is daarmee veruit de goedkoopste optie. Dat is dan wel de prijs in het sinaasappelseizoen, buiten dit seizoen is het prijsverschil tussen sap dat thuis wordt geperst en sap uit de supermarkt kleiner.

Dit vind je misschien ook leuk