Tweederde van Spanjaarden is voor een rookverbod op terrassen en stranden

door admin
Tweederde van Spanjaarden is voor een rookverbod op terrassen en stranden

Die 66,2% zegt “zeer” of “redelijk” voor dergelijke maatregelen te zijn, vergeleken met 33,8% die er “weinig” of “helemaal niet” voor voelt. Geconfronteerd met deze vraag zijn vrouwen meer geneigd tot beperking (73%) in vergelijking met 59% van de mannen die deze maatregel verdedigen.

Naar leeftijd zijn degenen die zich meer uitspreken voor een verbod op tabak tussen 35 en 44 jaar oud (73,5%), terwijl die tussen 14 en 24 jaar dat in een kleiner deel doen: 56,3%. Zelfs onder degenen die aangeven te roken, is 39,2% voorstander van deze beperkingen. 

Roken in privéauto’s verbieden

Een andere maatregel die wordt bestudeerd door de overheid is het rookverbod in privéauto’s, vooral als hierin zwangere vrouwen en kinderen worden vervoerd. Ondanks dat het om privéruimtes gaat, is tabaksrook hier met name gevaarlijk voor de inzittenden vanwege de kleine afmetingen van de voertuigen. Iets meer dan de helft is voorstander van deze maatregel: 51,5% is het ermee eens, 16,6% alleen als in de auto mensen die vallen onder risicogroepen reizen en 31,9% is ertegen.

Mannen zijn terughoudender dan vrouwen

In die zin zijn mannen terughoudender dan vrouwen (45% verdedigt de maatregel in vergelijking met 57,6% van de vrouwen). Ook jongeren zijn terughoudender dan ouderen: Van de 14-24-jarigen steunt slechts 33,4% dit verbod “altijd” in vergelijking met 69,2% van degenen die 65 jaar of ouder zijn.

Hulp van regering nodig om te stoppen met roken

Gevraagd naar de meest effectieve maatregelen om het tabaksgebruik in Spanje te verminderen, geeft 35,7% aan dat de regering rokers moet helpen om te stoppen met roken, dit percentage bereikt 56,3% onder degenen die aangeven dat ze rokers zijn.

Op de tweede plaats pleiten mensen voor het verhogen van de tabaksprijs en de belasting van nieuwe nicotineafgifteapparaten (28,7%), op de derde plaats zou reclame gereguleerd moeten worden (17, 7%) en ten slotte, denkt 4,7% dat afschrikwekkende afbeeldingen op de verpakkingen van tabaksproducten werken. 

De WHO berekent de jaarlijkse kosten van tabak: 8 miljoen doden, 600 miljoen bomen en 84 miljoen ton CO2.

Bekijk ook: Gaat Spanje roken in de auto en op het terras verbieden?

Dit vind je misschien ook leuk