
Voor het eerst wordt bovendien de huisarts opgenomen in de catalogus van afgeleide diensten. Het regionale ministerie van Volksgezondheid stelt hiertoe de prijzen vast die worden betaald aan de particuliere gezondheidszorg voor operaties, diagnostische tests en patiënten die worden doorverwezen vanuit openbare centra in Andalusië. Het aantal doorverwezen patiënten brak in 2022 records gezien het structurele gebrek aan artsen in de Andalusische gezondheidsdienst SAS.
ADVERTENTIE
De verordening, die zich nog in de ontwerpfase bevindt, omvat twee ongekende maatregelen in het Andalusische gezondheidsmodel. Enerzijds is het voor artsen van privéklinieken wettelijk toegestaan om patiënten in openbare ziekenhuizen te verzorgen. Ze kunnen ook door de Junta georganiseerde testen en operaties in de eigen faciliteiten uitvoeren. Anderzijds wordt eerstelijnszorg voor het eerst opgenomen in de portefeuille van diensten die in de particuliere gezondheidszorg kunnen worden afgenomen. Die zal daarvoor betalen volgens een nieuwe "uniforme prijsstelling".
De prijzen
“Huisartsconsult 65 euro; eerste consult 150 euro; opeenvolgende consultaties 90 euro; consulten in de regionale ziekenhuizen van Alta Resolución, 210 euro”. Deze tabel met tarieven die het regiobestuur aan particuliere zorginstellingen betaalt voor hun diensten, heeft de zorgvakbonden gealarmeerd. Hetzelfde geldt voor de linkse partijen. Die beschuldigen de PP-regering onder leiding van Juanma Moreno ervan de deur open te zetten om voor het eerst in Spanje de eerstelijnszorg te privatiseren. Zoiets gebeurt zelfs niet in Madrid, zo waarschuwen ze, verwijzend naar het controversiële beleid van president Isabel Díaz Ayuso.
De regering van Moreno begon op 7 juli - slechts drie weken na de Andalusische verkiezingen - met de verwerking van dit bevel, volgens de website van het ministerie van Volksgezondheid. Alleen de CCOO diende wijzigingsvoorstellen in en betreurde publiekelijk dat "de overheid de uitbesteding van gezondheidsdiensten aan particuliere bedrijven aanmoedigt".
Homogeen maximumtarief voor heel Andalusië
Het controversiële document met het budgetterings- en prijssysteem werd door Cadena SER naar buiten gebracht. De norm wil "een homogeen maximumtarief vaststellen voor heel Andalusië, zowel in waarde als in procedure". Het aantal doorverwezen patiënten, operaties en tests zijn de afgelopen jaren verdrievoudigd vanwege de overbelasting tijdens de pandemie en het structurele gebrek aan artsen in de publieke zorg.
Toenemend aantal doorverwezen patiënten
Bovendien voorspelt het rapport dat bij de Autonome Begrotingen 2023 hoort, dat dit aantal nog zal toenemen. In het afgelopen jaar spraken de officiële gezondheidscijfers van 195.745 doorverwezen patiënten. In 2023 is het verwachte aantal 245.000, 25% meer. Ook het aantal chirurgische ingrepen dat wordt doorverwezen naar privéklinieken stijgt met 55%. Voor dit jaar worden 127.782 chirurgische ingrepen voorzien ten opzichte van de 82.214 geregistreerde vorig jaar. De jaarlijkse uitgaven van de SAS aan uitkeringen die worden omgeleid naar de particuliere sector bedragen ongeveer 524 miljoen euro, minder dan 5% van het budget. Het nieuwe is nu dat de deur openstaat voor privé-artsen om in openbare voorzieningen te werken.
Madrileens model in Andalusië?
De linkse partijen in Andalusië zijn van mening dat dit scenario een stap is voorafgaand aan de privatisering van de volksgezondheid. Verder bestaat de angst dat het Andalusisch model gaat lijken op dat in Madrid met de nadelige gevolgen die nu al te zien zijn. Afgelopen zondag demonstreerden nog 250.000 mensen tegen het gezondheidsbeheer van de regering van Ayuso.
Bevel bedoeld voor "zeer uitzonderlijke situaties"
Het ministerie van Volksgezondheid verdedigt in gesprek met ElDiario.es dat het bevel bedoeld is voor "zeer uitzonderlijke situaties, in geval van rampen of pandemieën". Het ontkent bovendien stellig dat het de bedoeling is het te gebruiken op een "regelmatige" basis om het tekort aan personeel in het publiek te dekken. “Het is nog niet gebruikt en zal ook niet worden gebruikt. Alle privéziekenhuizen moeten instorten als gevolg van een aardbeving om deze hulpbron te kunnen gebruiken”, leggen deze bronnen uit.
“Er wordt niets geprivatiseerd”
Tijdens een optreden maandag in Antequera (Málaga), wees de minister van Volksgezondheid erop dat "de Andalusische regering helemaal niets gaat privatiseren". "In feite is wat het doet het tegenovergestelde", voegde zij eraan toe. García legde uit dat het toestaan van particuliere artsen om in openbare ziekenhuizen te werken en hun middelen te gebruiken "al wordt gedaan in andere gemeenschappen die onder de PSOE vallen, zoals Extremadura, de Valenciaanse Gemeenschap en Castilla La Mancha."
De minister heeft er nogmaals aan herinnerd dat "het probleem in Andalusië, en in het hele nationale gezondheidssysteem, is het tekort aan artsen".