Privatisering van gezondheidsdiensten neemt toe in heel Spanje

door admin
Privatisering van gezondheidsdiensten neemt toe in heel Spanje

Ook gaat daar het meeste geld naar de aanwerving van private centra. Dit blijkt uit het negende rapport van de Federatie van Verenigingen voor de Verdediging van de Openbare Gezondheid (FADSP) over de privatisering van gezondheidszorg in de autonome gemeenschappen. De vereniging laakt de “privatiserende trend” van het Spaanse gezondheidssysteem. De uitgaven aan overeenkomsten met particuliere centra zijn in het hele land met bijna 9% gestegen, volgens de laatste gebruikte gegevens van 2021 en 2022.

Hoogste privatiseringsniveau in Madrid

Het rapport beschouwt Madrid als de autonome gemeenschap met het hoogste privatiseringsniveau van haar gezondheidsdiensten in heel Spanje, met een score van 32 punten op een schaal waarbij het maximum 33 is, gevolgd door Catalonië (29), de Balearen (27) en de Canarische Eilanden (24).

Lees ook: Spaanse eerstelijnszorg slaat alarm

Een inwoner van Madrid geeft jaarlijks €919,73 uit aan particuliere verzekeringen en gezondheidskosten “uit eigen zak”, zoals consulten bij specialisten, niet-gefinancierde medicijnen en eigen bijdragen, terwijl in het geval van een Catalaanse burger de uitgave €808,13 bedraagt.

Privatiseringsproces tijdens pandemie verscherpt

Tijdens de presentatie van het rapport heeft de woordvoerder van FADSP, Marciano Sánchez Bayle, uitgelegd dat het privatiseringsproces tijdens de pandemie is verscherpt en dat het is bevorderd door bezuinigingen en de achteruitgang van de openbare gezondheid.

“Ik denk dat er een opzettelijk beleid is om de openbare gezondheid te verslechteren, zodat mensen die het zich kunnen veroorloven, zich tot de private sector wenden”, aldus Marciano Sánchez in een interview op RNE. Hij legt uit dat het aantal mensen met verzekeringen is gestegen van 9,6 miljoen in 2010 naar 11,6 miljoen vandaag de dag. Bovendien is de doorverwijzing van fondsen naar de private sector toegenomen. Hij verwees ook naar de Gemeenschap van Madrid, waar dit privatiseringsproces is toegenomen sinds de overdracht van bevoegdheden en in zijn ogen is verscherpt onder de regering van Isabel Díaz Ayuso.

Hoogste uitgaven voor privé-overeenkomsten in Catalonië

Het rapport onthult dat Catalonië de autonome gemeenschap is die het hoogste percentage gezondheidsuitgaven besteedt aan het contracteren van particuliere centra, namelijk 23,9%, gevolgd door de Gemeenschap van Madrid met 11,7%.

Balearen volgt deze autonome regio’s op met een toewijzing van 8,6% van haar gezondheidsbudget aan privé-overeenkomsten; Canarische Eilanden met 7,3%; en Baskenland met 6,7%, allemaal boven het nationale gemiddelde (6,6%).

Castilla y León is de autonome regio die het minste gezondheidsbudget besteedt aan het inhuren van privécentra, namelijk 2,8%. Daarna komt Aragón, met 3,7%, en Andalusië met 3,9%. Volgens het rapport “leidt een toename van de publieke financiering van de private sector tot een toename van vermijdbare sterfgevallen. Dit komt doordat het gepaard gaat met een parallelle onderfinanciering van openbare beheerscentra.”

De privatisering neemt toe in alle autonome regio’s

Het rapport constateert dat de privatisering toeneemt in alle autonome regio’s, hoewel de intensiteit meer of minder is afhankelijk van het grondgebied. Cantabrië is de Spaanse gemeenschap met de minste mate van privatisering, met 13 punten van de maximaal mogelijke 33. Dit resultaat plaatst het 19 punten onder het verschil met de autonome regio Madrid. Volgens de FADSP betekenen deze “excessieve verschillen” een gebrek aan samenhang van het Nationaal Gezondheidssysteem.

Cantabrië herhaalt zich als de gemeenschap met de laagste mate van privatisering op het gebied van gezondheid, net als Extremadura, met 14 punten, en Castilla-La Mancha, met 15.

Met een gemiddelde mate van privatisering bevinden zich, in volgorde van laag naar hoog, Baskenland, Murcia, La Rioja, Castilla y León, Asturië, Aragón, Valenciaanse Gemeenschap, Galicië, Andalusië en Navarra.

Particuliere gezondheidsuitgaven 26,7% van het totaal

Volgens het rapport bedragen de particuliere gezondheidsuitgaven in Spanje 26,7% van de totale gezondheidsuitgaven, drie punten hoger dan het gemiddelde van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), dat op 23,7% is vastgesteld. Tegelijkertijd bedragen de uitgaven uit eigen zak voor niet-terugbetaalbare medicijnen, specialisten en een deel van het receptkosten 19,6%, anderhalf punt meer.

Meer ongelijkheid en uitsluiting

Volgens het rapport van de FADSP leidt deze toename van de particuliere verzekeringen uiteraard tot meer ongelijkheid en uitsluiting omdat alleen mensen met meer middelen hier toegang toe hebben. Een deel van de private gezondheidsuitgaven wordt besteed aan het betalen van een verzekering. Madrilenen besteden hieraan 337 euro per persoon per jaar, gevolgd door de Balearen (293), Catalonië (270) en de Basken met 196 euro per jaar per inwoner.

Wat betreft het zogenaamde “zakgeld” voor kosten die niet door de openbare gezondheidszorg worden gedekt, wordt de lijst aangevoerd door La Rioja, met 659,95 euro, gevolgd door Madrid (582,73), Catalonië (538,13) en Navarra (526,49).

Verdeling private ziekenhuisbedden

Een ander aspect dat de FADSP onderzoekt, is de verdeling van private ziekenhuisbedden en het percentage van geavanceerde technologie in particuliere ziekenhuizen. In Spanje zijn 26,73% van de ziekenhuisbedden in particuliere centra, hoewel Catalonië de koppositie inneemt met 54,5%, gevolgd door Navarra met 40,57%. Op de derde plaats staan de Balearen (36,71%), vóór de Canarische Eilanden (34,23%) en de regio Madrid met 32,21%.

Aan de andere kant bevinden zich Castilla-La Mancha, met slechts 6,16% van de privébedden, en Extremadura, met 9,51%. Wat betreft geavanceerde technologie bevindt 34,41% van de apparatuur zich in particuliere centra en hierbij neemt Balearen de leiding met 52,85%, gevolgd door Navarra met 51,61%.

Het rapport bevat ook gegevens over de consultaties bij huisartsen in de private sector. Inwoners van de Balearen maken hier het meest gebruik van met 27,2%, gevolgd door Catalanen (24,3%) en Madrilenen (23%).

Lees ook: Andalusië zet deur open voor privatisering eerstelijnszorg

Dit vind je misschien ook leuk