Buitenlander in Spanje en toch recht op Seguridad Social?

door admin
Buitenlander in Spanje en toch recht op Seguridad Social?

Het plan behelst dat buitenlanders die geen recht hebben op  de Seguridad Social (INSS) zich vrijwillig kunnen verzekeren voor de INSS. Buitenlanders zonder recht zijn onder andere illegale immigranten uit Afrika of Oost-Europa, maar ook West-Europeanen die in Spanje wonen zonder een premie af te dragen voor de INSS via de Seguridad Social (mensen die geen uitkering ontvangen vanuit Nederland of Spanje en geen werk of eigen zaak hebben in Spanje).

De hoogte van de maandpremie is vastgesteld op 60€ voor mensen tussen de 18 en 64 jaar. Ouderen (65+) betalen 157€ per maand. Voor deze bedragen kan men aanspraak maken op het basispakket van de INSS, met uitzondering van onder andere de medicijnen, gepland medisch vervoer en protheses.

Jongeren (<18 jaar) en zwangere vrouwen zijn uitgesloten van deze regeling en ontvangen gewoon het basispakket van de INSS. De bedoeling is dat deze regeling op 1 september zal ingaan. 

Op de regeling zijn inmiddels de nodige reacties gekomen in de Spaanse politiek: over het algemeen zijn immigranten niet in staat de genoemde bedragen op te hoesten. De vraag is ook wat de meerwaarde is van deze regeling ten opzichte van het afsluiten van een privé verzekering in Spanje. Premies zijn vergelijkbaar.

Bij gemeente inschrijven

Positief is dat bijvoorbeeld Nederlanders die gebruik willen maken van deze regeling niet worden geconfronteerd met uitsluitingen van aandoeningen uit het verleden. Wel is het zo dat zij minimaal een jaar ingeschreven moeten staan in een Spaanse gemeente alvorens er een aanspraak te kunnen maken.

Dit vind je misschien ook leuk