"Zorgwekkende cijfers" over aantal omgekomen motorrijders in Spanje

door admin
"Zorgwekkende cijfers" over aantal omgekomen motorrijders in Spanje

Sinds 1 juli zijn er 60 motorrijders overleden op de wegen, wat neerkomt op een gemiddelde van meer dan één persoon per dag. Dit aantal is een toename vergeleken met vorig jaar in dezelfde periode.

Dat meldde Álvaro Gómez, directeur van het Nationaal Observatorium voor Verkeersveiligheid, op donderdag. Motorrijders vormen 29% van de 205 verkeersdoden deze zomer, hoewel motoren slechts 16% van het totale voertuigenpark uitmaken. Deze cijfers worden door Gómez als “zorgwekkend” beschouwd.

Bijna de helft van verkeersslachtoffers motorrijders

Bijzonder verontrustend was het afgelopen weekend, waarbij van de 13 overledenen er zes motorrijders waren. Dit jaar zijn er al 190 motorrijders omgekomen, wat 27% is van het totale aantal verkeersdoden, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar.

Slachtoffers vooral mannen met veel rijervaring

Het profiel van de overleden motorrijders deze zomer: bijna allemaal mannen (97%) tussen de 35 en 64 jaar (65%), met jarenlange rijervaring. De helft van de ongevallen vond plaats in het weekend en 65% van de betrokken voertuigen waren zware motoren van meer dan 500 cc.

Combinatie van hoge snelheid, afleiding en niet tijdig reageren

Tijdens een persconferentie benadrukte Gómez volgens El País de “kwetsbaarheid” van motoren op de weg en riep motorrijders op om “onder geen enkele omstandigheid” overmoedig te worden. Volgens hem is een vaak voorkomende fout die tot een dodelijk ongeluk kan leiden een combinatie van te hoge snelheid, afleiding en het niet tijdig reageren op de weg.

Beschermende kleding

Hij benadrukte verder het belang van beschermende kleding, zoals jassen, handschoenen en beschermende broeken. Volgens recente gegevens van de DGT gebruikt minder dan de helft van de omgekomen motorrijders deze beschermende middelen, afgezien van een helm.

Totaal aantal verkeersdoden in juli gedaald

Hoewel de cijfers over motorrijders verontrustend zijn, is het totale aantal verkeersdoden in juli met 6% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Van 1 tot 27 juli overleden er 102 mensen, tegenover 130 in dezelfde periode in 2022. In de eerste zeven maanden van dit jaar is er ook een aanzienlijke daling te zien. In 2022 overleden er van 1 januari tot 27 juli 661 mensen, terwijl dit aantal in dezelfde periode in 2023 602 bedraagt, een daling van 9%.

Meeste verkeersbewegingen

Augustus is de maand met de meeste verkeersbewegingen. Volgens voorspellingen van de DGT zullen er deze augustus ongeveer 49 miljoen voertuigen onderweg zijn.

Dit vind je misschien ook leuk