Vox gecensureerd wegens Twitter-dreiging tegen satirisch tijdschrift

door admin
Vox gecensureerd wegens Twitter-dreiging tegen satirisch tijdschrift

Dit komt Vox op stevige kritiek te staan van Reporters without Borders (RSF). Op dinsdag publiceerde het officiële Twitter-account van Vox de naam en foto van de hoofdredacteur en beschuldigde het tijdschrift, El Jueves, van “dagelijkse haat verspreiden tegen miljoenen Spanjaarden”.

Hier werd aan toegevoegd: “Het is mogelijk dat velen van hen beginnen te eisen dat hij hier verantwoordelijkheid voor neemt wanneer ze hem zijn kantoor zien verlaten.” De tweet verwees ook naar de stad en straatlocatie van het kantoor. Het controversiële bericht werd gepost naar aanleiding van een tweet waarin El Jueves de aandacht vestigde op hun reeks tekenfilms, getekend in de stijl van de Garbage Pail Kids-stickerset die populair was in de jaren tachtig.

Veroordeling van acties van Vox

Raúl Salazar, een van de auteurs van de cartoons, bedankte de extreemrechtse partij voor haar aanval. “Ik ben erg blij dat mijn werk (samen met Juanjo [Cuerda]) deze kletsende fascisten zo kwaad maakt”, schreef hij op Twitter.

Een woordvoerder van de uitgever zei: “Dit is niet de eerste keer dat we bedreigingen hebben ontvangen voor het publiceren van El Jueves, noch de eerste van deze soort van Vox”. De uitgever, die National Geographic onder de uitgelichte titels heeft, sluit voorlopig geen maatregelen uit. “We hebben nog nooit ergens op gereageerd”, voegde de woordvoerder eraan toe.

Grens overschreden

De acties van Vox werden veroordeeld door RSF, die zich inzet voor de bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Ze twitterden dat Vox elke grens had overschreden – “niet alleen ethische, die het al een tijdje negeert, maar ook juridische” – door “een redacteur uit te kiezen en zijn werkadres te geven zodat ‘hij ter verantwoording kan worden geroepen’ op straat”.

Humor is de grootste vijand van haat’

De voormalige Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa sprak zijn “meest krachtige veroordeling” uit over de acties van Vox. Zijn mede-socialistische parlementslid José Zaragoza tweette: “Ze haten humor. Ze haten intelligentie, ze haten, ze haten, ze haten. Daarom heeft Vox de redacteur van El Jueves uitgekozen – want humor is de grootste vijand van haat.”

El Jueves reageerde op de bedreiging met de spotprent die op deze pagina te zien is en de tekst: ‘Vox reageert alleen met dreigementen op humor, maar dit puistje in de kont wordt er zelfs met een tang niet uitgetrokken’.

Net als een verbale aanval op Charlie Hebdo?

Vox ontkende dat het de bedoeling was om de individuele redacteur in de schijnwerpers te zetten. Als onderdeel van hun verdediging noemden ze een incident toen via opmerkingen op sociale media Vox en zijn retoriek de schuld kregen van de vermeende homofobe aanval in Galicië. Die opmerkingen werden gemaakt door onder meer de mede-oprichter van de linkse partij Podemos, Juan Carlos Monedero.

Monedero bleef niet stil. “In Frankrijk zijn de mensen die dit soort dingen doen jihadisten. Officier van justitie?” schreef hij via Twitter. Hij doelde op de aanslag in 2015 op de kantoren van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Die aanval ging over de publicatie van cartoons van de islamitische profeet Mohammed.

Peter R. de Vries

In Nederland werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries afgelopen dinsdag neergeschoten bij het verlaten van de studio van RTL-boulevard in het centrum van Amsterdam. Hoewel de overheid het een ‘aanval op de persvrijheid’ noemt, wijzen de gegevens die tot nu toe over de aanslag bekend zijn op een aanval vanuit de hoek van ‘moordbende’ Taghi. De Vries is vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in deze zaak. 

Dit vind je misschien ook leuk