Intensive Care afdelingen op Balearen bezwijken bijna onder hoge druk

door admin
Intensive Care afdelingen op Balearen bezwijken bijna onder hoge druk

Op de andere helft van de IC’s liggen patiënten als gevolg van verkeersongelukken, hartaanvallen of andere problemen, die zich nu ook vaker voordoen omdat de bevolking op de vakantie-eilanden minimaal is verdubbeld. De afdelingen hebben zodoende hun verzadigingspunt bereikt. 

Hoge bezetting IC-afdelingen 

Op het moment liggen er verspreid over de eilanden 92 Covid-patiënten op de IC’s. In Mallorca zijn dat er 73, in Ibiza 14 en in Menorca 5. Dit blijkt uit gegevens van Cercle Mallorca, opgetekend door Diario de Mallorca.

Hoewel het aantal opgenomen patiënten als gevolg van Covid aan het dalen is, neemt wel de lengte van hun opname toe. Daarom worden er meer mensen opgenomen dan ontslagen. Het aantal besmettingen is nu aan het afnemen. Maar die daling zal pas over een paar weken te zien zijn op de IC’s.

IC’s verzadigd

Dr. Carolina Pérez van Son Espases Hospital zei op vrijdag: “Elke zomer zijn de IC’s hier verzadigd. En nu hebben we daar bovenop Covid-patiënten. We hebben multitraumapatiënten naar de reanimatiebedden moeten brengen en de anesthesisten doen wat ze kunnen. Maar het is niet hetzelfde. Donderdag waren er twee verkeersongelukken en en hartaanval en we hadden twee patiënten zes uur lang geïntubeerd op de eerste hulp liggen, wachtend op een IC-bed.”

Pérez vervolgt in Diario de Mallorca: “Son Espases ziekenhuis had in het hele weekend slechts drie bedden over voor kritieke patiënten” .

Patiënten eventueel overgebracht naar vasteland

Normaal gesproken vermindert de druk op de ziekenhuizen na het weekend enigszins. Mocht dat nu niet het geval zijn, dan kan het zijn dat nieuwe patiënten worden overgebracht naar ziekenhuizen op het Spaanse vasteland of zonodig naar privéziekenhuizen.

Dit vind je misschien ook leuk