Recordaantal Spaanse toeristen heeft zomer niet kunnen redden

door admin
Recordaantal Spaanse toeristen heeft zomer niet kunnen redden

Het binnenlands toerisme bereikte een recordhoogte, maar was bij lange na niet voldoende om het gebrek aan toeristen uit het buitenland te compenseren. In juli was het aantal toeristen dat Spanje vanuit andere landen bezocht 43 procent van het niveau in 2019.

Het op een na meest atypische zomerseizoen in de geschiedenis van Spanje loopt ten einde met cijfers die verbleken in vergelijking met die van vóór de pandemie. Hoewel juli vorig jaar werd afgesloten als de beste in de geschiedenis van nationale toeristenreizen – een trend die zich naar verwachting zal herhalen in augustus wanneer de cijfers voor de maand bekend zijn – heeft de sector op halve kracht gewerkt vanwege het gebrek aan buitenlandse toeristen.

Luchtspiegeling

“We hebben een augustus gehad die een luchtspiegeling is. De bijdrage van nationale toeristen heeft ertoe geleid dat de hotelbezettingen rond de 60-65 procent liggen. In sommige [hotel]complexen zelfs nog meer”, legt Jorge Marichal uit, hij is voorzitter van de werkgeversorganisatie van de sector Cehat. Voor Marichal was het seizoen “vrij atypisch”, met “een geweldige bijdrage van nationale toeristen” die “hebben besloten met hun eigen voertuig te gaan en vooral te genieten van het binnenland en zon- en strandbestemmingen”.

De president van Cehat legt uit dat het binnenlands toerisme tot op zekere hoogte en voor een paar weken de veel lagere aantallen internationale toeristen heeft gecompenseerd, een trend die, volgens hem, zal eindigen met de komst van september. “Afgelopen augustus is nu slechts een luchtspiegeling. De gezinnen keren weer huiswaarts en hun kinderen gaan weer naar school. Dit betekent dat de bezetting drastisch zal dalen. De bijdrage van het internationale toerisme komt niet in de buurt bij een volume dat de daling kan compenseren”, benadrukt hij.

Zeer gecompliceerde maand september

De sector hoopt nu op een gunstige evolutie van de pandemie en dat de vaccinatiecampagne – met al meer dan 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd – de beperkingen zal verminderen en reizen zal aanmoedigen. “Er komt een zeer gecompliceerde maand september aan”, vat Marichal samen, die zich met de gegevens van buitenlandse bezoekers in de hand zorgen maakt over het naderende herfstseizoen en het herstel van de kerst- en paascampagnes.

Juli recordmaand voor binnenlands toerisme

Aangezien de hotelbezettingsgegevens voor augustus niet bekend zijn, is het seizoen op weg om het meest ‘nationale’ in de geschiedenis te worden. Afgelopen juli verbleven 5.773.762 Spanjaarden in hotelfaciliteiten in het land, 1,8 procent meer dan in 2019, het jaar dat tot dit jaar het historische maximum aan nationale toeristen voor die maand markeerde.

In feite zorgde de groei in binnenlands toerisme deze vakantie ervoor dat vijf provincies hun historische records voor nationale bezoekers in juli voor elke maand van het jaar verbeterden, terwijl nog eens negen hun beste juli noteerden in termen van Spaanse reizigers. Informatie die onder normale omstandigheden in de toeristische sector met vreugde zou worden verwelkomd, heeft nu echter een bittere bijsmaak in het licht van de uitblijvende aankomsten van internationale reizigers, die amper 43,2 procent van het niveau bereikte dat in juli 2019 werd geregistreerd.

Per provincie

Op provinciaal niveau braken Cádiz, Huelva, Malaga, Catalonië, Tarragona en Guipúzcoa hun historische records voor nationale bezoekers voor elke maand. Daarnaast zorgde de impuls van binnenlandse reizen -beïnvloed door de grote onzekerheid die het internationale reizen nog steeds omringt- ervoor dat Asturië, Huesca, Lleida, Girona, Segovia, Toledo, Valencia, Alicante en Sevilla hun beste juli registreerden. 

Autonome regio’s

Andalusië, Asturië, Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap en Baskenland braken hun record voor binnenlandse reizigers in de hele historische reeks voor de maand juli. Andalusië, met 1,3 miljoen nationale toeristen, was de gemeenschap wat dit betreft op de eerste plaats, gevolgd door Catalonië met 923.436 en de Valenciaanse Gemeenschap met 688.775 nationale bezoekers.

Bovendien heeft de hausse in binnenlandse reizen binnen Spanje 21 provincies op een hoger niveau gebracht dan vóór de pandemie. De districten die het meest hebben geprofiteerd, waren Malaga – dat met 376.551 bezoeken ¡zijn gegevens van juli 2019 met 35,2% heeft verbeterd -, Gipuzkoa (79.138 reizigers en 35,1% meer dan in 2019), Tarragona (300.440 en 26,9%), Girona (265.737 en 25,7 %), Lugo (73.885 en 19,8%), Cádiz (291.427 en 15,6%) en de Balearen (15,6%).

Deze koorts voor reizen in het binnenland in de zomer heeft echter niet alle gebieden in gelijke mate bevoordeeld. IWat regio’s betreft is Madrid het meest getroffen: hier kwamen 160.000 bezoekers minder in vergelijking met 2019, een daling van 30,4%. De hoofdstad ontvangt traditioneel een aanzienlijk aantal bezoekers uit het congrestoerisme, een sector die minder sterk herstelt dan de vrije tijdssector. Naast Madrid, haalden Cantabrië, Castilla y León, La Rioja, Navarra, Extremadura, Aragon en Castilla-La Mancha, evenmin hun pre-pandemische records. 

Overnachtingen 

Voor wat betreft overnachtingen – de som van nachten die het totaal aantal toeristen in een hotel doorbrengt – lijkt het beeld erg op elkaar. Andalusië, met bijna 4 miljoen overnachtingen door Spanjaarden, en Catalonië, met 2,2 miljoen, leiden de lijst die op provinciaal niveau wordt geleid door Málaga met bijna 1,2 miljoen hotelovernachtingen en Alicante met 1,1.

Afwezigheid van buitenlandse toeristen blokkeert het herstel

In ieder geval zijn de recordaantallen nationale bezoekers niet voldoende om het enorme gat te dichten dat is achtergelaten door buitenlandse toeristen die voor het tweede achtereenvolgende seizoen zijn thuisgebleven. Hoewel er in juli 2.791.604 reizigers van buiten de Spaanse landsgrenzen kwamen, -146% meer dan vorig jaar, is het cijfer nog ver verwijderd van de 6.455.207 die in juli 2019 werden ontvangen. Met andere woorden, de sector is er slechts in geslaagd om 43,2% van de buitenlandse toeristen van voor de pandemie terug te krijgen.

De lage komst van buitenlanders betekende dat Spanje in totaal slechts 8.565.366 bezoekers ontving, zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Dat is 70,6% van juli 2019. 

Dit vind je misschien ook leuk