Orkaan Larry kan voor vroeg herfstweer in Spanje gaan zorgen

door admin
Orkaan Larry kan voor vroeg herfstweer in Spanje gaan zorgen

Volgens de krant 20Minutos zeggen meteorologen dat er aanwijzingen zijn dat de storm naar het zuiden van de Canarische Eilanden kan oprukken. Experts in de krant Sport.es melden echter dat de storm met het verstrijken van de dagen vooral voelbaar zal zijn in Galicië in de vorm van DANA’s op zaterdag en zondag. Het gebrek aan consensus wordt door andere experts toegewezen aan de hoge mate van onzekerheid waarvan bij dit soort voorspellingen sprake is. 

Het fenomeen zou zijn oorsprong hebben in een Oost-Afrikaanse golf. Deze golven strekken zich meestal uit naar het westen en veroorzaken verwoestende stortbuien in Afrika. Zoals beschreven door Juan José Villena, van Meteored: “Orkaan Larry zal erg ver van ons land zijn, maar desondanks kan deze het weer hier voor het weekend beïnvloeden. De ‘Oost-Afrikaanse golf’ zou volgende week al naar de Canarische Eilanden kunnen komen”.

Geen cycloonwaarschuwingen op dit moment

De cycloon zou tussen de 11e en 13e van deze maand kunnen ontstaan ​​in het zuiden van de Canarische archipel. Hoewel dit soort stormen de neiging heeft zich naar het midden van de tropische Atlantische Oceaan te verplaatsen, is de kans groot dat de cycloon niet lang zal aanhouden. Op dit moment blijft een brede consensus tussen mondiale meteorologische instellingen uit. Vandaar dat er nog niet officieel wordt gewaarschuwd voor dit meteorologische fenomen.

Effecten van orkaan Larry

Terwijl orkaan Larry door de centrale en westelijke Atlantische Oceaan blijft trekken, zou er een corridor kunnen openen naar het oosten van de anticycloon die tijdelijk tropische stormen zou kunnen veroorzaken langs de kust van Arika naar het noorden toe.

Zoals Villena uitlegt: “Larry drijft naar het noorden en duwt een anticycloonwig in dezelfde richting op de oostelijke flank. Iets verder naar het oosten zal het een versnelling van de poolstraal veroorzaken die een trog naar het schiereiland zou kunnen brengen”.

“Alles wijst erop dat Aragon, Catalonië en de Valenciaanse Gemeenschap, met uitzondering van het meest zuidelijke deel van de laatste, zaterdag stormachtige buien zullen registreren die lokaal sterk kunnen zijn; vooral in het Catalaanse binnenland en in de provincie Teruel”, vult de expert aan.

En om de week af te sluiten, “zal een Atlantisch front zich over het westelijke derde deel van het schiereiland voortbewegen, waarbij in de eerste helft van de dag regen zal vallen in Galicië en vanaf de centrale uren ook in het westen van Andalusië, Extremadura, westelijk Castilla y León, Asturië, Cantabrië en zelfs in Baskenland. Ook vanuit het zuidwesten komen er wolken naar de Canarische Eilanden die wat druppels kunnen achterlaten, misschien wel de eerste van de eerder genoemde Oost-Afrikaanse golf”, besluit Villena.

Dit vind je misschien ook leuk