Barcelona maakt schade op na feestweekend vol rellen

door admin
Barcelona maakt schade op na feestweekend vol rellen

Gisteravond (zaterdag) bracht een macro-botellón duizenden jongeren samen op het strand van Bogatell in Barcelona. De jongeren verlieten Plaza España en verzamelden zich bij de zee. De Mossos d’Esquadra hadden de ingangen van Maria Cristina Avenue en omgeving afgeschermd om ongeregeldheden zoals die op vrijdagavond te voorkomen.

Evenement eindigde in rellen

Het evenement eindigde met rellen in de uren dat de meeste jongeren al waren vertrokken. Rond zes uur ’s ochtends richtten enkele gewelddadige groepen vernielingen aan in restaurants in de omgeving, verbrandden motorfietsen op Litoral Avenue en gooiden flessen naar de Mossos d’Esquadra.

De rellen vonden plaats bij de golfbreker van Bogatell, in de buurt van Nueva Icaria. De politie wist uiteindelijk de gewelddadige personen na 7 uur ’s ochtends uiteen te drijven. De lokale politie en SEM verzorgden gedurende de hele nacht verschillende gewonden bij gevechten en slachtoffers van overvallen veroorzaakt door dezelfde groepen.

Andere delen van Barcelona

In Bogatell waren misschien de meeste mensen op de been, maar het was niet de enige locatie voor botellónes. In Paseo Sant Joan en Joan Miró Park kwamen ook mensen bijeen, maar het lukte de veiligheidsdiensten al snel om de mensen uit het park te drijven.

Deze nieuwe massale bijeenkomsten van feestende jongeren volgen nadat vrijdagavond al was geëindigd met 22 arrestaties, 34 gewonden onder de feestvierders en 5 onder de Mossos-agenten. In de omgeving van Maria Cristina kwamen tot 40.000 mensen samen waarna de rellen vanaf vier uur ’s nachts begonnen.

Rellen Barcelona op vrijdag

Duizenden mensen verzamelden zich op de Avenida Maria Cristina en Plaza España in Barcelona. Wat volgde waren talrijke vandalistische acties, vooral in het Palacio de Congresos de la Fira. Auto’s werden in brand gestoken en er braken gevechten uit tussen groepen waarbij diverse gewonden vielen.

Voor de tweede opeenvolgende nacht, vanaf middernacht op vrijdag, concentreerden duizenden jongeren zich in de buurt van Montjuic, dronken alcohol en luisterden naar muziek. In tegenstelling tot donderdagavond, toen zo’n 15.000 jongeren zonder incidenten samenkwamen, was er dit keer sprake van ruzies en vandalisme, waaronder een ‘aanval’ op het Palacio de Congresos de Fira de Barcelona.

In het gebied van de Avenida Maria Cristina en Plaza España werden stadsmeubilair beschadigd, voertuigen in brand gestoken en eindigde het met grote hoeveelheden gebroken glas en afval op de openbare weg. 

De loco-burgemeester voor cultuur van Barcelona, ​​Jordi Martí, prees de “voorzichtige” en “scrupuleuze” actie van de Guàrdia Urbana en de Mossos d’Esquadra, door te kiezen voor controle en het voorkomen van “elk incident van geweld” in plaats van de grote concentratie mensen uiteen te drijven, waardoor een ‘groter kwaad’ had kunnen ontstaan. 

Martí gaf aan het vanzelfsprekend te vinden dat veel mensen ’s avonds tijdens de Mercè feesten samenkomen. Hij sprak daarom zijn vertrouwen uit dat het hoofdfestival verder normaal verloopt.

Dit vind je misschien ook leuk