Modelo 720: Openbaarmaking van buitenlandse activa in Spanje illegaal zegt EU

door admin
Modelo 720: Openbaarmaking van buitenlandse activa in Spanje illegaal zegt EU

Modelo 720 werd in 2012 in het leven geroepen. Buitenlandse inwoners in Spanje dienden de activa die ze bezitten in een ander land dan Spanje bij de Spaanse belastingdienst op te geven. Naarmate het model langer werd toegepast bleek dat de straffen onevenredig zwaar waren in het geval van fouten. Soms overstegen boetes zelfs de waarde van de activa of kwamen daar dicht bij in de buurt. Daardoor werd Modelo 720 steeds meer gevreesd.

Niet verenigbaar met EU-recht

Op donderdag (27 januari) zegt het Europese Hof van Justitie in een arrest dat de Modelo 720 op belangrijke punten niet verenigbaar is met het EU-recht. Belastingadviseurs regeren verheugd in de Spaanse media: “Vandaag is gebleken dat niet alles legaal is in de strijd tegen belastingfraude. Zulke brute sancties kun je niet zomaar opleggen.”

Lees ook: Ook de Spaanse belastingdienst verplettert burgers

Het vonnis verklaart niet de gehele Modelo 720 illegaal, maar wel de onevenredig hoge boetes voor niet-naleving. Bovendien voorziet de wetgeving niet in een verjaringstermijn voor belastingplicht. Hiermee schendt Spanje het principe van het vrije verkeer van kapitaal. 

“Tot nu toe heeft Spanje de openbaarmaking kunnen eisen van activa die 50 jaar geleden zijn gecreëerd. Dit is duidelijk tegen de wet”, zegt een belastingadviseur geraadpleegd door MallorcaZeitung.de. De verwachting is dat de toekomstige verjaringstermijn vier jaar zal zijn. Net als bij vergelijkbare zaken.

Dit zijn de gevolgen van de uitspraak

De verplichting tot openbaarmaking van buitenlandse activa blijft tot nader order wel van kracht. Dat meldt de Belastingdienst European Accounting. “De belastingdienst kan de in de wet voorziene boetes niet toepassen. Reeds opgelegde sancties moeten worden opgeheven. Er kan geen belasting worden geheven op vermogensbestanddelen waarvan kan worden aangetoond dat ze zijn verworven bij verjaring.”

Boetes geschrapt of terug te vorderen

In de praktijk betekent de uitspraak dat de informatieplicht blijft bestaan, alleen zonder meedogenloze sancties en consequenties van niet-naleving. Degenen bij wie de Belastingdienst boetes heeft geheven op basis van Model 720 hebben nu een basis om het geld terug te vorderen – zelfs wat ze meer dan vier jaar geleden hebben betaald.

Exorbitante straffen

Het vonnis verwijst ook naar de extreem hoge boetes die zijn opgelegd aan mensen die bewust of onbewust informatie over buitenlandse vermogensbestanddelen achterhielden en verklaart de boetes nu illegaal. 

In sommige gevallen overschreden de sancties de waarde van de activa of kwamen ze daar dicht bij in de buurt. In de MZ wordt het voorbeeld genoemd van een Belgische vrouw die in Spanje woont en in België een erfenis van bijna 800.000 euro had. De vrouw kreeg boetes van 710.000 euro opgelegd omdat ze de Modelo 720 niet had ingevuld.

Meer dan 50.000 euro

De Modelo 720 moet meestal vóór 31 maart worden ingediend. Het is geldig voor belastingplichtigen in Spanje als hun vermogen in rekeningen, onroerend goed of effecten het bedrag van 50.000 euro overschrijdt. Dit wordt bekeken per groep en niet op basis van het totale bedrag. 

Dit betekent bijvoorbeeld als je 46.000 euro op rekeningen in Nederland hebt staan en aandelen ter waarde van 42.000 euro bezit, ben je niet verplicht om Modelo 720 in te vullen. Heb je daarentegen maar één rekening, maar daar staat 51.000 euro op, dan moet je aangifte doen bij de belastingdienst. 

Dit vind je misschien ook leuk