Regio Valencia keert terug naar ‘normaal’ na record regenval

door admin
Regio Valencia keert terug naar ‘normaal’ na record regenval

De periode van hevige en aanhoudende stormen die grote delen van het zuidoosten van Spanje heeft geteisterd, waardoor de noodtoestand werd uitgeroepen, is voorbij. 

In Valencia leidde de regeval tot chaos, met  overstromingen in het Palau de la Música, lekkages in karakteristieke gebouwen zoals de Mercator Central en het stadhuis van Valencia, werden parken en tuinen afgesloten, evenals tunnels, wijdverspreide verkeersopstoppingen in de stad en auto’s die vastzaten. Bovendien moesten de metro- en tramdiensten urenlang worden stopgezet en werden tunnels afgesloten door de overstromingen. 

Code rood en oranje

De situatie bracht het Centrum voor coördinatie van noodsituaties van de Generaliteit ertoe de noodtoestand af te kondigen, er gold code rood aan de noordkust van Valencia en oranje niveau aan de zuidkust van Castellón. De brandweer van Valencia heef verschillende reddingsacties uit moeten voeren om mensen te redden die vastzaten in voertuigen die in de steden Paterna, Alzira en Algemesí in het water waren beland. 

Aan de Universitat Politècnica de València zijn de universiteitslessen op de campus van Vera woensdag de hele dag opgeschort en is noodtoestandniveau 1 afgekondigd, wat betekent dat de onderwijsactiviteit en de geplande examens wel doorgingen, maar dat er lessen konden uitvallen uit als gevolg van de weersomstandigheden. 

Ook in de regio Murcia werd gewaarschuwd voor zware regenval, vooral Campo de Cartagena en Mazarrón. Ook gold er voor woensdagnacht tot donderdagochtend vroeg een waarschuwing voor de kust, met mogelijk golven van 3 meter, en windkracht 6 tot 7.

Rampgebied

De regionale coördinator van Podemos, Javier Sánchez Serna, heeft aangekondigd dat zijn partij de afkondiging van een rampgebied voor Caravaca, Bullas, Cehegín, Pliego of Mula zal steunen, na een bezoek aan laatstgenoemde gemeente in gezelschap van de woordvoerder van de IU in de stad, Antonio Moreno, en de regionale coördinator van deze formatie, José Luis Alvárez. 

In Castilla-La Mancha heeft de regionale regering woensdag om 9.00 uur het Specifiek Plan tegen het risico van hevige weersomstandigheden (Meteocam) buiten werking gesteld wegens de positieve ontwikkeling van de weersvoorspellingen die hebben geleid tot tien incidenten tijdens de regenval en stormen. 

Weer voor donderdag

Volgens de gegevens van de Spaanse weersdienst Aemet worden voor donderdag op de Balearen buien voorspeld, met nu en dan onweer. In het zuidelijke en oostelijke deel van Spanje blijft het bewolkt en kunnen nog buien vallen. 

Dit vind je misschien ook leuk