Spanje kent hoogste voedselprijzen sinds 1994

door admin
Spanje kent hoogste voedselprijzen sinds 1994

De werkelijke inflatie daalde in augustus, maar die daling was drie tienden in plaats van de voorspelde vier tienden, als gevolg van de variatie in brandstoffen. Dat blijikt uit de definitieve gegevens van de consumentenprijsindex CPI voor augustus die zijn gepubliceerd door het Spaanse statistiekbureau INE.

De stijging van de voedselprijzen, de hoogste stijging in de historische reeks, baart zorgen. De voorspelling is dat de inflatie de komende maanden dit pad van vertraging zal volgen en onder de tweecijferige barrière zal zakken.

Energiecrisis als belangrijkste oorzaak

De energiecrisis is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen. Als de CPI-gegevens van de afgelopen maanden worden geanalyseerd, zijn de inflatiepieken geregistreerd in maart, toen Poetin de oorlog begon, en in juni, toen Rusland de gaslevering aan Europa verminderde.

Hoogste inflatie in juli met 10,8%

De gegevens voor augustus zijn lager dan die voor juli, toen de CPI 10,8% bedroeg, het hoogste niveau sinds september 1984. Al met al is het de maand augustus met de hoogste prijsstijging op jaarbasis in de afgelopen decennium.

Voedsel en elektriciteit weer duurder

De groep die de grootste rem zet op de daling is het transport, met een tarief van 11,5%, vier en een half punt lager dan de vorige maand, door goedkopere brandstoffen en smeermiddelen, vergeleken met de stijging die in augustus 2021 werd geregistreerd.

Vooral vlees, brood, granen, melk, kaas en eieren duurder

Daarentegen stegen in augustus de prijzen van elektriciteit en voedsel. Deze laatste liet in augustus een jaarlijkse stijging van 13,8% optekenen, drie tienden hoger dan in juli en het hoogste sinds het begin van de reeks, in januari 1994. Bijzonder opmerkelijk is de stijging van de prijs van vlees, brood en granen en melk, kaas en eieren.

In de groep ‘wonen’ steeg het jaartarief in augustus met bijna twee punten in vergelijking met de voorgaande maand, tot 24,8%, als gevolg van de stijging van de elektriciteitsprijzen. In het afgelopen jaar zijn verwarming, verlichting en water 47,2% duurder geworden; oliën en vetten hebben hun prijzen met 24% verhoogd; eieren zijn 22,4% duurder; melk kost 25,6% meer, en granen, 21,7% meer.

In het jaartarief waren de elementen die in augustus het meest stegen, vloeibare brandstoffen (79,1%), andere oliën (71,2%), elektriciteit (60,6%), meel en andere granen (39%) en boter (31,8%), terwijl degenen die het meest daalden waren tolgelden en parkeren (20,5%), mobiele telefoondiensten (6,3%), mobiele telefoonapparatuur (5,1%), audiovisuele apparatuur (4,9%) en personal computers (4,6%).

Kerninflatie 6,4%

De INE handhaaft de kerninflatie op 6,4%, exclusief vers voedsel of energie, dat is drie tienden meer dan die in juli.

Zonder rekening te houden met de verlaging van de bijzondere heffing op elektriciteit en de variaties op andere heffingen, bereikte de interjaarlijkse CPI in augustus 11,2%, zeven tienden boven het algemene tarief van 10,5%.

Op maandbasis (augustus t/m juli) registreerde de CPI een stijging van drie tienden (twee meer dan verwacht), vergeleken met de daling van drie tienden in juli en de stijging van 0,5% een jaar eerder.

Grootste stijging op de eilanden

Het jaarlijkse percentage van de CPI daalde in augustus in vergelijking met juli in 13 autonome gemeenschappen, steeg in twee en bleef stabiel in de overige twee. De grootste dalingen deden zich voor in Castilla-La Mancha, met een daling van 0,6 punt, en in Asturië en Galicië, met dalingen van 0,5 punt in beide.

De stijgingen werden opgetekend op de Balearen en de Canarische Eilanden, met stijgingen van respectievelijk 0,4 en 0,1 punt.

Dit vind je misschien ook leuk