Moeilijk technisch gekwalificeerd personeel te vinden in Spanje

door admin
Moeilijk technisch gekwalificeerd personeel te vinden in Spanje

Het Amerikaanse zakenblad haalt een voorbeeld aan van headhunter Samuel Pimentel, werkzaam voor Ackermann Beaumont Group. Voor een klant was men op zoek naar capabele werknemers met specifieke technische vaardigheden. Het duurde twee maanden om iemand te vinden. Voor de rest van de op te vullen vacatures week men uit naar Argentinië.

Moeilijk

Men zocht kandidaten die het project managementsysteem Agile onder de knie hebben. De technieken hiervan kunnen bedrijven helpen hun productiviteit te verhogen door meer gebruik van IT te maken. De cliënt was bereid voor die functie 220.000 dollar per jaar te betalen. Dat is bijna tien keer het gemiddelde Spaanse salaris, maar toch was het moeilijk de juiste kandidaat op te sporen.

Paradox

Volgens Valentin Bote, hoofd onderzoek bij de Spaanse tak van Randstad is het volledig te wijten aan het feit dat de werklozen over het algemeen niet over voldoende vaardigheden beschikken en vaak laag opgeleid zijn of opgeleid tot beroepen waar weinig vraag naar is. ‘Dat is een paradox’, aldus Bote. ‘De werkloosheid is veel te hoog, toch zien we een spanning op de arbeidsmarkt omdat de werklozen gewoonweg niet kunnen voldoen aan het profiel dat wordt geocht’.

Druk

Spanje kampt met een werkloosheid van 20,4%. Dat is de tweede hoogste werkloosheid van Europa. Nu het land al een half jaar min of meer stuurloos is doordat er na de verkiezingen maar geen regering gevormd kon worden, is de druk op de politieke partijen nu extra groot om snel met een goede samenwerking voor de dag te komen. Rajoy beloofde tijdens zijn campagne voor de Partido Popular al wel een half miljoen banen te creëren tijdens zijn eventuele volgende termijn als president. Kritiek daarop is dat de banen die tot nu toe zijn ontstaan tijdens zijn regeringstermijn vaak slechtbetaalde rotbaantjes waren.

Onderwijs

Bloomberg schrijft verder dat Spanje sinds 1978 al  7 verschillende onderwijswetten heeft gehad. Waar vaak de nadruk wordt gelegd in het parlement op discussies over het invoeren van extra uren religie als vak of wordt gediscussieerd over Catalaans als officiële voertaal, zou de nadruk meer moeten komen te liggen op het voorkomen van schooluitval. Spanje kent namelijk ook het grootste aantal leerlingen dat de middelbare school verlaat, voordat deze is afgerond. Volgens experts zijn er meer digitale professionals nodig en wordt er in Spanje te weinig geïnvesteerd in technologie.

Randstad voorspelt dat Spaanse bedrijven het moeilijk gaan krijgen met het vervullen van circa 2 miljoen vacatures tegen het jaar 2020.

Lees ook: Vergrijzing plaatst Spanje voor grote problemen in de toekomst

Dit vind je misschien ook leuk