Vanaf mei hoge boetes voor ongeregistreerde vakantieaccommodatie

door admin
Vanaf mei hoge boetes voor ongeregistreerde vakantieaccommodatie

Na drie jaar van overleg heeft de raad van Toerisme in Andalusië een decreet opgesteld dat de verhuur van vakantiewoningen in Andalusië zal reguleren. Het decreet is gepubliceerd in het officiële bulletin van de Andalusische regering op 12 februari 2016. Ze is van toepassing op alle ‘woningen voor vakantieverhuur’.

Welke vakantieaccommodatie valt onder het decreet?

Voor een complete woning wordt de maximale bezetting bepaald door de licentie van bezetting, maar geldt een maximum van 15 personen, met ten hoogste 4 personen per kamer.

In het geval van kamers voor toeristen moet de eigenaar ook steeds effectief in de woning verblijven. Daarbij geldt een maximale bezetting van 6 personen, met ook ten hoogste 4 personen per kamer.

Enkel woningen die voor lange termijn worden verhuurd (meer dan 2 maanden), woningen in landelijk gebied en een groep van 3 of meer woningen van dezelfde eigenaar worden daarvan vrijgesteld; zij hebben een aparte wetgeving.

Vereisten van het decreet

Het decreet bepaalt dat elke vakantiewoning moet worden geregistreerd in het Register van Toerisme in Andalusië. De eigenaar ontvangt dan van het Register een registratienummer dat vervolgens in alle promotiematerialen en advertenties van de woning en op het huurcontract terug te vinden moet zijn.

Om in aanmerking te komen voor registratie moet de accommodatie aan een aantal basisvereisten voldoen in verband met de schoonmaak van het huis, de aanwezige voorzieningen en de nodige documenten.

Zo moet elke huis dat wordt verhuurd een licentie van bezetting hebben en voldoen aan enkele technische vereisten (zoals airconditioning en verwarming). Huiseigenaars hebben vanaf 12 februari 2016 een jaar de tijd om deze aanpassingen door te voeren. Andere, kleinere aanpassingen (zoals bijvoorbeeld een EHBO-kit plaatsen in de woning) dienen zo snel mogelijk in orde te worden gebracht. Daarnaast bevat het decreet een aantal specifieke vereisten voor het huurproces (van boeking tot betaling). Over dit alles vind je meer info bij het verhuurportaal VakantiehuizenSpanje.nl.

Hoe te registreren

Vanaf 12 mei 2016 kun je je vakantiewoning registreren bij het Register van Toerisme in Andalusië (Registro de Turismo de Andalucía). Je kan dat doen online of in persoon.

Als je je vakantiehuis online wilt registreren, zal je een digitaal formulier moeten invullen op de website van la Junta de Andalucía, en je zal een digitaal certificaat moeten verkrijgen om het proces te voltooien (meer informatie daarover vind je hier in het Spaans). Om je in persoon te registreren kan je ofwel het online formulier ofwel een geprinte PDF-versie invullen en presenteren bij je plaatselijke Departement van Toerisme (Consejería de Turismo).

Sancties

Het decreet heeft geen gevolgen voor boekingen die zijn gemaakt voor 12 februari 2016, maar boekingen gemaakt na deze datum moeten voldoen aan de vereisten van het decreet. Je zal ook de nodige papieren moeten kunnen voorleggen die bewijzen dat je bent geregistreerd of dat je daarmee bezig bent.

Alle woningen die niet zijn geregistreerd of die nog geen stappen hebben ondernomen om zich te registreren en toch worden verhuurd met toeristische doeleinden, kunnen een boete tot €180.000 ontvangen. Elke vakantiewoning die niet voldoet aan de vereisten van het decreet kan ook worden beboet.

Dit vind je misschien ook leuk