Je woning verhuren aan toeristen voor minder dan 5 dagen mag wel

door admin
Je woning verhuren aan toeristen voor minder dan 5 dagen mag wel

De rechters waren van mening dat de bepaling van het niet kunnen verhuren voor een periode van minder dan 5 dagen een beperking is van het mededingingsrecht. Madrid stelde echter dat dit mocht ter bescherming van de toeristen en in strijd tegen belastingfraude. Dit was echter volgens de rechters niet het geval.

Overigens werd Madrid werd wel in het gelijk gesteld in het feit dat de woning eerst moet worden bezichtigd door een professionele beroepsvereniging. Daarnaast blijven verhuurders een registratieplicht houden.

Sharing economy

Het Hooggerechtshof stelt dat de reden voor de nietigheidverklaring in lijn ligt met andere vergelijkbare uitspraken die werden ingediend door de Spaanse Mededingingsautoriteit in dezelfde rechtbank betreffende oneerlijke concurrentie. De eerste strijd in Madrid tegen de hotels lijkt dan ook gewonnen te zijn door de sharing economy waarin ondernemingen zoals Airbnb, Uber & BlaBlacar steeds meer terrein winnen. Dit ten koste van meer traditionele bedrijven welke nog steeds veel moeite hebben om hier op in te spelen.

Europese Commissie in Brussel

Overigens was dit niet het enige nieuws over Airbnb afgelopen tijd. Aan het begin van de maand kwam de Europese Commissie met een statement waarin zij stelden dat lidstaten ‘sharing economie ondernemingen’ niet moeten verbieden. ‘Gehele verboden en kwantitatieve beperkingen zouden slechts moeten worden ingezet als laatste redmiddel’, aldus de commissie.

De commissie laat verder weten dat het verbieden van korte verhuurperiodes van woningen via verhuurwebsites als Airbnb, zoals het geval was in Madrid, moeilijk te rechtvaardigen is.  Het is naar de mening van de commissie meer geschikt een maximum aantal dagen te stellen de woning aan toeristen verhuurd mag worden.

Barcelona

Ook in Barcelona, waar de toeristenvergunning al voor lange tijd niet meer worden verstrekt, zijn vorig jaar veranderingen opgetreden. De beperking op korte verhuurperiodes is hier echter nog in werking in combinatie met een maximum tijd dat de woning per jaar mag worden verhuurd.

Toeristenbelasting

De particuliere verhuurders van niet standaard vakantieaccommodaties dienen een kleine toeristenbelasting te betalen. Verder geldt als regel dat men niet langer mag verhuren dan  een maand per klant en in totaal mag maximaal vier maanden per jaar verhuurd worden. Overtreders van deze wetgeving kunnen rekenen op boetes die kunnen oplopen tot 30.000 euro.

Hulp in Spanje

Wil je meer weten over de regels voor verhuur in Spanje? Of wil je hulp inschakelen wanneer je een boete hebt gekregen vanwege verhuur in Spanje? Reken dan op de expertise van Gimbrère Advocaten Spanje. Het Nederlandse advocatenkantoor heeft drie vestigingen in Spanje. Vanuit de kantoren in Barcelona, Madrid en Marbella helpen de tweetalige advocaten en adviseurs Nederlanders en Spanjaarden in heel Spanje, waaronder ook de Spaanse eilanden.

Dit vind je misschien ook leuk