10 Tips om minder belasting te betalen in Spanje

door admin
10 Tips om minder belasting te betalen in Spanje

Met nog iets meer dan een maand te gaan tot het einde van het fiscale jaar 2023, denken veel mensen al na over hun belastingaangifte voor volgend jaar en hoe ze wat geld kunnen besparen.

Hoewel het betalen van belasting onvermijdelijk is, zijn er manieren om het bedrag te verlagen. De Spaanse organisatie voor consumenten OCU biedt enkele handige tips, vooral in deze tijd van inflatie en economische crisis.

Nuttige tips van de OCU

De OCU benadrukt dat de laatste maanden van het jaar cruciaal kunnen zijn om geld te besparen. De adviezen die zij geven, kunnen bijzonder nuttig zijn.

1. Benut regionale belastingaftrek

Elke autonome regio in Spanje biedt verschillende fiscale aftrekposten, zoals voor kleuterschool, onderwijskosten, openbaar vervoer, huishoudelijke hulp, installatie van water- of energiebesparende apparaten of huur.

2. Meld wijzigingen in de familie-situatie

De belasting die je verschuldigd bent, hangt af van je gezinssituatie, dus het is belangrijk om je werkgever te informeren over veranderingen zoals geboorte, echtscheiding of handicap.

3. Kies voor niet-monetaire salarisvoordelen

Sommige bedrijven bieden hun werknemers aan om een deel van het salaris in natura te betalen, zoals in gezondheidsverzekeringen, maaltijdbonnen of vervoerscheques.

4. Doe aan donaties

Donaties zijn aftrekbaar, en nog meer als je altijd aan dezelfde entiteiten doneert. Je kunt tot 80% aftrekken over de eerste 150 euro gedoneerd aan NGO’s, stichtingen en non-profitorganisaties, en 35% over het bedrag dat deze drempel overschrijdt.

5. Profiteer van woningaftrek

Als je je huis vóór 2013 hebt gekocht, kun je 15% van de betalingen voor de aankoop van de woning aftrekken, tot een maximum van 9.040 euro (of 18.080 euro als je samen met je echtgeno(o)t(e) betaalt en apart aangeeft). Ook kun je de kosten voor energie-efficiëntie verbeteringen aftrekken.

6. Aftrek voor elektrische voertuigen en oplaadpunten

Als je na 30 juni 2023 een nieuwe elektrische auto hebt gekocht en deze voor 1 januari 2024 registreert, kun je 15% van de waarde in je volgende aangifte aftrekken. Voor de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen mag 15% van de prijs van de installatie worden afgetrokken, na aftrek van eventuele ontvangen subsidies of overheidssteun, tot een maximum van 4.000 euro. 

7. Verkoop je huis pas na je 65ste

Als je ouder bent dan 65, hoef je geen belasting te betalen over de winst bij de verkoop van je huis. Als het huis eigendom is van beide echtgenoten, dan moeten ze allebei ouder zijn dan 65 jaar. Is dit niet het geval, dan wordt alleen het winstdeel dat toebehoort aan de echtgeno(o)t(e) die deze leeftijd heeft bereikt, vrijgesteld van belasting. Deze vrijstelling is ook van toepassing als je niet langer in je hoofdverblijf woont, maar de verhuizing moet dan wel ten minste twee jaar voor de verkoop hebben plaatsgevonden.

8. Tips voor verhuurders

Als verhuurder kun je uitgaven zoals vastgoedbelasting, advertenties, makelaarskosten, verzekeringen en gemeenschapskosten aftrekken van je belastbaar inkomen.

9. Besparen met pensioenplannen

Het bijdragen aan een pensioenplan tot 1.500 euro kan je belastingfactuur verlagen. Dit is echter niet aan te raden voor mensen met inkomsten uit verhuur, bankproducten of vermogenswinsten.

10. Compenseer verliezen en winsten

Als je in 2023 winst hebt gemaakt met de verkoop of donatie van goederen en tegelijkertijd verliezen hebt op andere investeringen, kun je geld besparen door deze verliezen te realiseren en te compenseren met de winsten.

Met deze tips van de OCU kunnen belastingbetalers in Spanje mogelijk aanzienlijke besparingen realiseren op hun belastingaangifte voor het komende jaar.

Lees ook: Na Spaanse belastingverhoging wijken rijken uit naar Portugal

Dit vind je misschien ook leuk