6 x de lekkerste en gezondste producten uit Spanje

door admin
6 x de lekkerste en gezondste producten uit Spanje

Eén van de meest bekende Spaanse producten is olijfolie. Deze olie uit het vruchtvlees en de pitten van olijven bevat gezonde omega 9-vetzuren en daarnaast veel vitaminea E en K. Sommige mensen in Spanje drinken elke dag preventief een glaasje olijfolie omdat het zo gezond is.

Lees ook: Spanje is het gezondste land ter wereld

Toch zijn niet alle soorten olijfolie even goed van kwaliteit. De beste kwaliteit olijfolie wordt geleverd door de koudgeperste extra vierge variant. Deze bevat nog alle gezonde voedingsstoffen die er in olijven te vinden zijn. Belangrijk is dat olijfolie vers is, want de olie oxideert snel. Daarom zit goed olijfolie altijd in donkere flessen.

Een verse olie heeft een frisse geur en smaakt een beetje zoet, bitter en pittig. Je gebruikt olijfolie het beste koud. Dat wil zeggen dat je hem niet verhit, want dat kunnen waardevolle stoffen verloren gaan. De olie leent zich perfect voor het maken van dressings voor over salades. Ook kun je olijfolie vlak voor het opdienen over warme gerechten sprenkelen. Denk bijvoorbeeld aan ovenschotels, paella en pizza.

Koop olijfolie bij een winkel die oliën uit kleine partijen aanbiedt. Je hebt dan de meeste kans dat de olie vers is en niet al lang geleden werd geperst.

Ingemaakte groenten

Spanje staat minder bekend om zijn ingemaakt groenten, al maken deze een belangrijk deel uit van de beroemde Spaanse tapas. Ingemaakte groenten als paprika en artisjok vind je in Spanje dan ook vooral tussen andere kleine hapjes als olijven en sardines.

Groenten zitten boordevol voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Zo blinkt paprika uit wat betreft vitamine C en staat artisjok hoog aangeschreven vanwege de krachtige antioxidanten in deze groente.

Sardines

Spanje is vrijwel geheel omringd door zee en dit heeft een duidelijke invloed op de Spaanse keuken. Kleine visjes als sardines en ansjovis vind je dan ook volop in tapas en andere Spaanse gerechten.

Lees ook: Wie serveert de lekkerste espeto de sardinas aan de Costa del Sol?

Sardines en andere vette vissoorten zijn supergezond omdat ze naast eiwitten ook behoorlijk wat omega 3-vetzuren leveren. Je vindt deze vetzuren verder ook in algen en in krillolie.

Sardines en ansjovis zijn klein van formaat en daarom bevatten ze minder schadelijke stoffen dan grote roofvissen als tonijn. Je kunt ze dan ook met een gerust hart vaker op het menu zetten.

Zeevruchten

Spanje is rijk aan zeevruchten, zoals octopus en mosselen. Je geniet ervan in Galicië, maar andere kustplaatsen hebben ook genoeg te bieden. Denk dan aan kleine plaatsjes langs de kust in Andalusië, Murcia en de Balearen.

Kies gerechten met gemengde zeevruchten – zoals mariscada en caldereta de marisco – om verschillende soorten voedingsstoffen uit een diversiteit aan zeevruchten binnen te krijgen. Denk aan zink, vitamine B12, jodium en selenium.

Marcona amandelen

Spanje herbergt een schat aan gezonde noten. Amandelen zijn van zichzelf al gezond, maar Marcona amandelen spannen de kroon. Ze groeien alleen aan de Spaanse Middellandse zeekust en dat maakt ze tot een echte Spaanse specialiteit.

Marcona amandelen zijn niet alleen zoeter en zachter dan gewone amandelen, maar ze bevatten ook meer vitamine E en magnesium dan hun Californische broertjes. Dat maakt ze tot een echte delicatesse en een heerlijke snack voor als je stevige trek hebt.

Honing

De honing uit Spanje staat bekend om zijn gezonde toevoegingen als bijenpollen, royal jelly en propolis. Galicië is een streek waar vooral heidehoning vandaan komt en in Valencia moet je zijn voor de beroemde citrusbloesemhoning.

Voordat je honing koopt, is het goed om te checken of deze koud geslingerd is. In dat geval bevat deze een optimale hoeveelheid gezonde voedingsstoffen. Rauwe honing is eveneens rijk aan enzymen die goed zijn voor onze gezondheid.

Dit vind je misschien ook leuk