Aanhoudingen in verband met moordaanslag op Spaanse ex-politicus

door admin
Aanhoudingen in verband met moordaanslag op Spaanse ex-politicus

De Spaanse politie heeft drie personen gearresteerd in verband met de moordaanslag op de Spaanse ex-politicus Alejo Vidal-Quadras Roca in Madrid op 9 november jl.

Deze arrestaties, die een paar dagen geleden plaatsvonden, betroffen twee mannen in Lanjarón, Granada, en een vrouw in Fuengirola, Málaga.
Hoewel de gearresteerden niet de daadwerkelijke uitvoerders van de aanslag zijn, vermoeden de autoriteiten dat zij betrokken waren bij de planning en ondersteuning van de schietpartij.

Operatie Tercio

De drie verdachten – twee Spaanse mannen en een Britse vrouw – worden beschuldigd van poging tot moord met terroristische motieven. De arrestaties werden gelijktijdig uitgevoerd. Bij doorzoekingen van hun woningen en voertuigen werden computerapparatuur, telefoons en documenten in beslag genomen. Deze worden momenteel door de politie onderzocht.

De operatie, genaamd “Operatie Tercio”, onderzoekt meerdere sporen en sluit geen enkele hypothese uit. Hoewel wordt vermoed dat de gedetineerden logistieke steun boden aan de nog voortvluchtige dader, werken de onderzoekers verder aan de identificatie en locatie van de schutter.

Zorgvuldige planning van de aanslag

Tijdens het onderzoek kwam de zorgvuldige planning van de aanslag aan het licht. Gebleken is dat de verdachten wekenlang voorbereidingen troffen, waaronder het observeren van Vidal-Quadras, het verkrijgen van materialen voor de uitvoering en het houden van bijeenkomsten in verschillende delen van Spanje.

Eén van de arrestanten in Lanjarón zou, naast logistieke ondersteuning, actief hebben deelgenomen aan het observeren van het slachtoffer. De verdachte in Málaga speelde een sleutelrol door de motorfiets te leveren die als vluchtvoertuig werd gebruikt door de eigenlijke aanvaller. Deze motorfiets werd kort na de aanval verbrand teruggevonden op een industrieterrein in Fuenlabrada.

Zoektocht naar hoofdverdachte

Nu de zaak zich verder ontvouwt, wordt de focus verlegd naar het opsporen van de hoofdverdachte, een Fransman van Tunesische afkomst met een strafblad in Frankrijk, waar hij verblijft. De zaak blijft open, en de inspanningen zijn gericht op het voor het gerecht brengen van de hoofddader.

Lees ook: Spaanse politicus neergeschoten in Madrid

Dit vind je misschien ook leuk