Aantal jonge gokverslaafden groeit in Spanje

door admin
Aantal jonge gokverslaafden groeit in Spanje

De Spaanse krant El País meldde dat het aantal gokverslaafden in Spanje groeiende is. De Spaanse overheid heeft nog geen exacte cijfers, maar naar schatting kampt tussen een half en twee procent van de bevolking met een gokverslaving. Volgens hulpverleners (zoals psychiaters en ervaringsdeskundigen) neemt het aantal jongeren dat in de problemen komt door kansspelen de laatste tijd schrikbarend toe. Vaak lijden ze daarbij aan meerdere verslavingen tegelijk.

 

Risico

 

Veel mensen die af en toe een gokje wagen, zijn zich niet bewust van de risico’s. Nu veel mensen, vooral jongeren, zonder baan zitten, beginnen ze eraan als aardig tijdverdrijf of een kans op wat geld. Wie eenmaal een keer iets gewonnen heeft, wil graag dat gevoel van euforie opnieuw beleven en blijft gokken, ondanks herhaaldelijk verliezen. Hoe meer geld verloren wordt, hoe groter de noodzaak al dat geld weer terug te winnen. Voor je het weet zit je in deze vicieuze cirkel, of beter gezegd: de spiraal neerwaarts.

 

Meerdere verslavingen

 

Om langer wakker te kunnen blijven om langer door te kunnen spelen, is voor gokverslaafden de verleiding groot om cocaïne of andere opwekkende middelen te gaan gebruiken. Ook deze nieuwe verslaving moet bekostigd worden, waardoor de noodzaak om geld te winnen nog groter wordt.

 

Online gokken

 

Tegenwoordig spenderen Spaanse jongeren niet alleen geld aan bingo of gokautomaten, maar zetten ze ook steeds vaker geld in bij het gokken op sportuitslagen of online spellen. Sinds online gokken in 2012 wettelijk geregeld is, is het aantal gokverslaafden gegroeid. De gevaren van het spelen online zijn extra groot: de leeftijd van de speler kan niet worden gecontroleerd, de waarde van virtueel geld is abstract waardoor schulden torenhoog kunnen oplopen en het is een solitair spel waarbij niemand in de gaten heeft hoe ernstig het probleem is. Deskundigen vrezen dat over een jaar of vijf het grootste deel van de gokverslaafden verslaafd zijn aan online spelen.

 

Regionale wetgeving

 

In Spanje hanteert elke autonome regio andere regels ten aanzien van kansspelen. Om het probleem aan te pakken zou het beter zijn als er één centrale wetgeving komt voor bijvoorbeeld de minimum leeftijd en locaties waar gespeeld mag worden. Ook gaan er stemmen op om reclame voor gokken te verbieden. Dat bijvoorbeeld de Spaanse tennisster Rafael Nadal een online spel aanbeveelt, stuit menigeen tegen de borst. 

 

Schrijnende gevallen

 

Vorige week verscheen er in El País een artikel waarin enkele gokverslaafden hun schrijnende verhaal vertelden. Zo verloor een 26-jarige jongen in totaal 130.000 euro, geld dat hij gestolen had van zijn vader die dat na jarenlange arbeid moeizaam bij elkaar gespaard had. Een 31-jarige man verloor in totaal 45.000 euro bij online pokeren. Elke maand joeg hij in een paar dagen zijn hele maandloon erdoorheen en maakte hij voor de rest van de maand grote schulden bij geldschieters. Een 26-jarige die digitaal bingo speelde beroofde zijn eigen grootmoeder van haar pensioentje om aan zijn gokverslaving te kunnen voldoen.

 

Therapie

 

Deze mannen zijn gelukkig uit hun isolement gestapt, de schaamte voorbij, en hebben hulp gezocht bij speciale instanties die gespecialiseerd zijn in gokverslaving. Vooral mannelijke jongeren en adolescenten blijken gevoelig te zijn voor verslaving. Verslavingsklinieken zien een toename van jongeren die zich melden voor hulp. Volgens de hulpverleners is verslaving niet iets om je voor te schamen, het is een ziekte waar je levenslang aan lijdt, maar met therapie, hulp en discipline is het wel te hanteren.

Dit vind je misschien ook leuk