Akkoord tussen Andalusië en regering Madrid over natuurgebied Doñana

door admin
Akkoord tussen Andalusië en regering Madrid over natuurgebied Doñana

Na weken van intensieve onderhandelingen hebben de Spaanse regering en de Junta de Andalucía een akkoord bereikt over het door droogte wegkwijnende natuurpark Doñana.

Dit akkoord belooft een nieuwe fase in te luiden voor het behoud en duurzame ontwikkeling van en rond dit belangrijke natuurgebied. Het wordt maandag maandag officieel gepresenteerd in Almonte door Teresa Ribera, de minister van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging, en Juanma Moreno, de president van Andalusië. Moreno en Ribera ondertekenen deze belangrijke overeenkomst voordat beide eind deze week de Klimaattop in Dubai zullen bijwonen.

Dialogen en discussies

De overeenkomst is het resultaat van een dialoogproces dat op 3 oktober begon. Gezocht moest worden naar een balans tussen milieubescherming en de economische en sociale ontwikkeling van de regio. Het akkoord zal naar verwachting lijken op het plan voor de Mar Menor in Murcia, eveneens een natuurgebied in gevaar doordat het omringd is door intensieve landbouw. Het doel is om belangrijke acties in het nationale park vast te stellen en tegelijkertijd het ecosysteem en de sociaaleconomische omstandigheden van de landbouwers in het omliggende gebied te beschermen.

Lees ook: Greenpeace blij met dialoog over Doñana

Ondanks uitdagingen en diverse oproepen voor geduld, hebben vertegenwoordigers van de Junta de Andalucía en de regering zich steeds optimistisch uitgelaten over het bereiken van een overeenkomst. Deze overeenkomst is niet alleen cruciaal voor de bescherming van Doñana, maar ook voor de landbouwers in de regio die baat zouden hebben bij de nieuwe regelgeving.

De Plataforma en Defensa de los Regadíos del Condado heeft recentelijk opgeroepen tot hernieuwde discussie en goedkeuring van het initiatief in het Andalusische parlement, een oproep waar Vox zich bij heeft aangesloten.

Dit vind je misschien ook leuk