Gemeentes rondom Mar Menor krijgen 20 miljoen euro van regering Spanje

door admin
Gemeentes rondom Mar Menor krijgen 20 miljoen euro van regering Spanje

Minister Teresa Ribera van Ecologische Transitie (Miteco) vertelde over de situatie van de Mar Menor, die al jarenlang te lijden heeft onder het lozen van afvalwater. Daarom is het volgens haar des te belangrijker dat alle overheidsdiensten samenwerken bij het nemen van beslissingen en om samen het milieu te herstellen.

20 miljoen euro verdeeld over acht gemeentes rondom Mar Menor

In het Koninklijk Besluit, dat dinsdag door de Ministerraad werd goedgekeurd, staat vermeld hoe de steun wordt verdeeld onder diverse gemeentebesturen. Dit gebeurt op basis van hoeveel mensen er in de betreffende gemeente wonen. Zo ontvangen de gemeentes San Javier en Los Alcázares 3.750.000 euro; 3.500.000 euro gaat naar de gemeentebesturen van respectievelijk Cartagena en San Pedro del Pinatar; 1.500.000 euro gaat naar de gemeentebesturen van Fuente Álamo, Murcia en Torre Pacheco. Het gemeentebestuur van La Unión 1.000.000 euro zal ontvangen.

Geld wordt gestopt in verbeteren riool en afvalwaterzuivering

In deze acht gemeentes wonen ongeveer 180.000 inwoners en in de zomermaanden komen er vaak nog eens dubbel zoveel toeristen bij. Alle inwoners hebben, de een meer dan de ander, problemen met het dagelijkse beheer van sanitaire voorzieningen, vooral bij zware regenval.

De steun van de Spaanse regering zal worden uitgegeven aan het verbeteren, aanleggen of herstellen van het riool en het verbeteren van de rioolwaterzuivering in afgelegen gebieden. Dit alles moet het lozen van afvalwater in de Mar Menor zoveel mogelijk terugdringen zodat het ecosysteem zich kan herstellen.

Mar Menor vormt grootste herstelprogramma van Miteco

Eind 2021 kondigde het Ministerie van Ecologische Transitie een steunpakket aan voor het herstel van de Mar Menor. Tussen 2021 en 2026 is toen een budget aangekondigd van bijna 400 miljoen euro. Deze investering van 20 miljoen euro valt hieronder. Tot dusver is het herstel van het ecosysteem van de Mar Menor en de gebieden eromheen het grootste programma van acties en investeringen van dit ministerie voor het herstel van een specifieke natuurlijke enclave.

Dit vind je misschien ook leuk