Al 2000 bomen in Barcelona dood door droogte

door admin
bomen Barcelona

Het stadsbestuur van Barcelona heeft aangekondigd dat het 42.545 van de 250.000 bomen in de stad zal snoeien tijdens het snoeiseizoen van 2024. Dat komt neer op 17% van het totaal. 2000 bomen zijn al doodgegaan door de droogte.

De snoeicampagne loopt het hele jaar door. De meest intensieve periodes zijn van januari tot mei en van oktober tot december. Van het totale aantal te snoeien bomen staan er 29.784 in de straten. Daarnaast staan er 12.423 staan in parken en tuinen.

De gemeente heeft aangegeven dat sinds het begin van de uitzonderlijke droogte de conditie van de bomen extra wordt gecontroleerd. Om te zien wat de impact van de droogte is. Volgens de verzamelde gegevens bedroeg het geschatte aantal afgestorven bomen tot februari van dit jaar ongeveer 2.000.

De bomen langs de wegen in de stad worden, zolang ze geen problemen hebben en gezond zijn, gemiddeld om de vijf jaar gesnoeid. Als dat tenminste nodig is. Het snoeien wordt in verschillende categorieën ingedeeld. Dat is allereerst afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de boom. Maar ook van het seizoen waarin het gebeurt. De gemeente benadrukt dat snoeien altijd een aanval is op de boom. Daarom wordt er alleen gesnoeid als dat nodig is. Dit zorgt ervoor dat de boom niet aan kracht en veiligheid inboet, terwijl de belangrijkste milieubijdragen van de boom behouden blijven.

Risicoplan voor bomen

Alle bomen in de stad Barcelona worden minstens om de twee jaar gecontroleerd, zoals vastgelegd in het huidige risicoplan. Elke boom of palmboom heeft een dossier met een identificatienummer en alle kenmerken, plantdatum, locatie, data van snoeien, behandelingen, plagen, inspecties, enz.

In het jaar 2023 werden 124.345 bomen gecontroleerd. Dit jaar is het plan om minimaal 121.349 bomen te controleren. Als er na de controle afwijkingen worden vastgesteld, worden de overeenkomstige corrigerende maatregelen gepland. Het kan ook zijn dat de boom wordt verwijderd. Als er geen afwijkingen worden vastgesteld, wordt de boom na twee jaar opnieuw gecontroleerd. 

Investeringen nodig om groene ruimte te verzorgen

Met het oog op de huidige droogte legt de gemeenteraad uit dat er investeringen van 14,4 miljoen euro gepland zijn om het grondwaternetwerk uit te breiden. Daardoor kunnen meer bomen en groene ruimten in de stad worden geïrrigeerd met niet-drinkbaar water.

Er is ook een investering van meer dan 12,65 miljoen euro gepland om de irrigatie-infrastructuur in verschillende parken en tuinen te verbeteren met als doel het groen te verzorgen door verantwoord gebruik te maken van water.

Om zoveel mogelijk bomen te sparen, heeft het stadsbestuur een irrigatiesysteem opgezet waarmee het grondwater de delen van de stad kan bereiken die niet via het netwerk worden bereikt. Er zijn verschillende irrigatiegebieden aangelegd om zoveel mogelijk van de bomen en het groene erfgoed te behouden.

Dit vind je misschien ook leuk