Alcohol of drugs oorzaak van helft dodelijke verkeersongelukken Spanje

door admin
Alcohol of drugs oorzaak van helft dodelijke verkeersongelukken Spanje

In het bloed van maar liefst 48,7 procent van de dodelijke verkeersslachtoffers in Spanje is alcohol, cocaïne, cannabis of psychofarmaca gevonden. 94,8 procent van deze verkeersslachtoffers was man. Dit blijkt uit cijfers die het Spaanse ministerie van Justitie over 2020 bekend heeft gemaakt.

Stijging verdovende middelen bij slachtoffers

Opvallend is dat afgelopen jaar, ondanks de coronapandemie en de bijbehorende afname in reisbewegingen, de grootste stijging (3,2 procent) te zien was in het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met sporen van verdovende middelen in het bloed. Bovendien werd het hoogste absolute getal bereikt sinds het begin van de metingen in 2010. Dat wil niet zeggen dat het gebruik van deze middelen in het verkeer ook gestegen is. Alleen onder de dodelijke slachtoffers is deze stijging waargenomen.

Top drie meest aangetroffen middelen

Alcohol is altijd het meest voorkomende verdovende middel geweest bij dit soort ongevallen. Tijdens de economische crisis in 2012 en 2013 stonden niet drugs maar psychofarmaca op de tweede plek. Tegenwoordig staan cocaïne en cannabis op respectievelijk de tweede en derde plek van meest gebruikte verdovende middelen bij dodelijke verkeersslachtoffers.

Bij voetgangers die door een verkeersongeval om het leven zijn gekomen werd bij 41,2 procent sporen van verdovende middelen in het bloed gevonden. Ook onder deze groep mensen is alcohol het meest voorkomende middel (22,1%), gevolgd door psychofarmaca (19,8%) en drugs (10,3%)

Daling dodelijke verkeersongevallen

De absolute cijfers van dodelijke verkeersslachtoffers zijn in 2020 gedaald. Dit is voornamelijk te danken aan de afname in reisbewegingen door de coronapandemie. In totaal zijn er vorig jaar 797 dodelijke verkeersongevallen geweest, waarbij 870 dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dat is het laagste cijfer sinds het begin van de metingen, een afname van 21 procent ten opzichte van 2019 en een afname van 49,7 procent ten opzichte van de eerste meting in 2010. Door deze daling in absolute cijfers stijgen de percentages. Volgens de directeur van de Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT), Pere Navarro, zullen uiteindelijk alleen mensen die verdovende middelen hebben gebruikt omkomen bij verkeersongevallen.

Spanje voert een streng beleid als het gaat om verdovende middelen in het verkeer. Het is, net als in België, streng verboden om onder invloed van drugs te rijden en het maximum toegestane promillage alcohol in het bloed is 0,5. Dat is gelijk aan Nederland en België.

Dit vind je misschien ook leuk