Aanklager Catalaanse ex-regering overlijdt plotseling in Argentinië

door admin
Aanklager Catalaanse ex-regering overlijdt plotseling in Argentinië

De laatste maanden was Maza veel in het nieuws omdat hij de Spaanse staat verdedigde in het conflict tussen de centrale regering in Madrid en de separatistische regionale regering in Catalonië. Hij was het die een aantal afgezette regeringsleden naar de gevangenis stuurde. Ook vaardigde hij een uitleveringsverzoek uit tegen de voormalige premier van Catalonië, Carles Puigdemont en vier van zijn ministers die op dit moment in België zijn. Maza beschuldigt Puigdemont van rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. Hiervoor geldt een maximale gevangenisstraf van 30 jaar. 

Maza’s stoffelijke resten zullen per normaal vliegtuig van Buenos Aires naar Spanje worden gebracht. Artsen van het ziekenhuis waar hij overleed hebben tegen de Spaanse pers gezegd dat er geen autopsie zal plaatsvinden, omdat Maza niet onder verdachte omstandigheden is overleden.

Veel Spaanse politici lieten via berichten op social media condoleanceberichten achter. Voordat Maza procureur-generaal van Spanje werd, had hij al een lange loopbaan bij de Spaanse justitie achter de rug. Als laatste voordat hij tot procureur-generaal werd benoemd in 2016, was hij rechter bij het hooggerechtshof. Zijn dood komt midden in het proces tegen de voormalige Catalaanse regering. Men gaat nu op zoek naar een vervanger om de staat te vertegenwoordigen in de rechtszaken tegen de afgezetten Catalaanse politici. 

Maza werd geboren in Madrid en haalde zijn juridische titels bij de Complutense universiteit in de Spaanse hoofdstad. 

Dit vind je misschien ook leuk