Een gemiddeld Spaans kind eet ruim 18 kilo suiker teveel op jaarbasis

door admin
Een gemiddeld Spaans kind eet ruim 18 kilo suiker teveel op jaarbasis

Die torentjes zijn bijna altijd hoger dan het product zelf. Nu publiceerde Azúcar.org een foto om visueel te maken hoeveel suiker een gemiddeld Spaans kind per jaar consumeert. Maar liefst 32 kilopakken suiker staan afgebeeld naast een duidelijk te dik jongetje dat nog geen anderhalve meter groot is. Volgens het onderzoek ANIBES, de Spaanse stichting voor voeding consumeert een gemiddeld Spaans kind dus ruim 32 kilo suiker per jaar. Het gaat hier alleen om directe en toegevoegde suiker. Suiker die van nature in producten als fruit zit, is hierbij niet meegerekend.

Het Spaanse agenschap voor voedselveiligheid en voeding zegt dat een gemiddelde volwassene 112,2 gram suiker per dag consumeert en een gemiddeld kind 90 gram. Maar waar ligt de grens? Wat is nog gezond in dit opzicht? Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) moet de suikerinname minder dan 10% uitmaken van het totaal aantal calorieën. Vermindert iemand dit tot 5% dan zijn er al gezondheidsvoordelen. Het maximum voor volwassenen is 48 gram suiker per dag, maar het advies is die inname te beperken tot 24 gram. Voor kinderen geldt een maximum van 37 gram per dag, maar ideaal is19,9 gram. Uit het gestelde maximum voor kinderen is dus af te leiden dat Spaanse kinderen per jaar gemiddeld 18,5 kilogram meer suiker binnenkrijgen dan dat maximum. 

Volgens professor Varela Moreiras van de Spaanse Stichting voor Voeding (FEN) geldt bovenstaande niet voor alle kinderen. Met name in de leeftijdsgroepen van 9 tot 12 voldoen kinderen niet aan de aanbevelingen van het WHO (41,8%). Onder adolescenten van 13 tot 19 jaar consumeert 47,5% meer suiker dan het aanbevolen maximum. In deze groep zijn vrouwen grotere zoetekouwen dan mannen met respectievelijk 54% en 43,7% van de leeftijdsgroep die meer suiker consumeert dan het aanbevolen maximum. 

Echt eten

Carlos Río is een populaire voedingsdeskundige in Spanje die op Instagram zijn volgers adviezen geeft hoe gezonder te eten. Onlangs richtte hij ook een Youtube-kanaal op om meer video’s te kunnen verspreiden met voedingsadvies. Enkele van zijn aanbevelingen zijn dat je vooral ‘echt eten’ moet kopen. Dus onverwerkte producten zonder etiket. Hij doelt hiermee op verse groenten en fruit, eieren, vis en vlees. Daarnaast zegt hij dat een product verdacht is als er meer dan 5 ingrediënten op het etiket staan vermeld. Helemaal als daar verschillende soorten suiker, wit meel, kleur- en smaakstoffen, zout en geraffineerde oliën tussen staan. Ook adviseert hij bij de zuivelafdeling op te letten aangezien aan vrijwel alle toetjes en zuiveldrankjes veel suiker is toegevoegd. Volgens hem is het eten van vette, volle yoghurt zonder suiker stukken beter dan toetjes waaraan van alles is toegevoegd en die pretenderen ‘light’ te zijn. 

Markt beter dan supermarkt

Ríos adviseert verder om vaker naar de markt te gaan. Waar 80 procent van de producten in de supermarktschappen bewerkt zijn, geldt dat op de versmarkt voor slechts 20 procent. Tot slot beveelt hij aan je kinderen mee te nemen naar de supermarkt. Ook al is het soms verleidelijk om ze thuis te laten, de momenten waarop ze beginnen te jengelen bij bijvoorbeeld het koekjesschap, zijn uitstekend geschikt voor een educatief lesje voedingsleer.

Dit vind je misschien ook leuk