Jordi Sánchez naar voren geschoven als kandidaat-premier Catalonië

door admin
Jordi Sánchez naar voren geschoven als kandidaat-premier Catalonië

Sánchez is na Puigdemont de nummer twee van de coalitie JuntsperCat. Zijn benoeming tot premier kan een lastig verhaal worden, want de man zit op dit moment nog in voorarrest in Madrid. Hij wordt vervolgd wegens opruiing, rebellie en misbruik van publieke middelen in verband met het illegale referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober vorig jaar. Nadat de voormalige premier Puigdemont vanuit België de handdoek in de ring gooide vorige week donderdag, schoof hij Sánchez al naar voren als kandidaat. 

In eerste instantie was coalitiegenoot ERC hier op tegen, want die hadden liever hun eigen kandidaat Oriol Junqueras gezien, maar maandag bleek dat ze er toch mee akkoord gingen. Junqueras zit overigens ook in voorarrest wegens dezelfde delicten. ‘Nieuwe verkiezingen zouden onverantwoordelijk zijn want er is een effectieve regering nodig’, aldus een woordvoerder van de ERC. 

Ciudadanos, de partij die het grootste werd bij de regionale verkiezingen in Catalonië op 21 december reageerde verbaasd op de benoeming en noemde het ‘een hele slechte grap’. ‘Puigdemont geeft orders en Torrent voert ze uit’ en ‘we hebben een premier die niet denkt aan 7,5 miljoen Catalanen maar aan het volgen van de instructies van slechts één Catalaan’. Daar werd nog aan toegevoegd dat de separatisten kennelijk ‘niet terug willen naar realisme en normaliteit’. 

Miquel Iceta, de woordvoerder van de Catalaanse afdeling van de socialisten zei ‘ze moeten kiezen tussen de Brusselse Republiek of de realiteit van Catalonië.’ 

Ondertussen heeft Jordi Sánchez bij de onderzoeksrechter van het Spaanse hooggerechtshof Pablo Llara zijn invrijheidsstelling aangevraagd om aanstaande maandag tot premier van Catalonië geïnstalleerd te kunnen worden. Ter verdediging van zijn vrijlating voert hij aan dat er geen vluchtgevaar is of gevaar op dat hij bewijzen zou vernietigen.

Dit vind je misschien ook leuk