Quim Torra maandag nieuwe premier van Catalonië

door admin
Quim Torra maandag nieuwe premier van Catalonië

De radicaal linkse partij CUP met 4 van de 135 zetels in het parlement gaf zondag aan zich van stemming te onthouden. Zou deze partij tegen hebben gestemd dan moesten de Catalanen binnenkort opnieuw naar de stembus. CUP gaf aan de ‘rol van actieve oppositie’ aan te zullen nemen. 

Met de installatie van Torra als premier wordt de overname van het bestuur van Catalonië door de Spaanse regering opgeschort. Madrid heeft op basis van wetsartikel 155 van de Spaanse Grondwet de weerspannige regio bestuurd sinds de regering ervan eind oktober vorig jaar eenzijdig Catalonië als onafhankelijke republiek uitriep. De separatistische Catalanen komen opnieuw aan de macht. Doordat Madrid nu automatisch de overgenomen bestuurstaken voor de regio neer moet leggen, zal ook eindelijk de staatsbegroting van het kabinet Rajoy worden goedgekeurd in het Spaanse parlement. 

Wie is Quim Torra?

Joaquim Torra i Pla (Blanes, 1962) is de vierde kandidaat minster-president van Catalonië sinds de regionale verkiezingen op 21 december vorig jaar. De eerste drie kandidaten Carles Puigdemont, Jordi Sánchez en Jordi Turull zaten respectievelijk in ballingschap en in de gevangenis wegens hun betrokkenheid bij het illegale referendum dat werd gehouden op 1 oktober. Torra is nieuw in de politiek en stond pas bij de laatste verkiezingen voor het eerst op de lijst bij JxC, de partij van de voormalige premier Carles Puigdemont. Hij heeft dus niets te maken met de recente en turbulente voorgeschiedenis rond het referendum en de zelfverklaarde onafhankelijkheid. Torra is schrijver, uitgever van Catalaanse werken uit de Tweede Spaanse Republiek en jurist en is net zo separatistisch als de Catalaanse parlementsleden die nu achter de tralies zitten. De krant La Vanguardia plaatst hem in de radicale vleugel van het separatisme.

Anti-Spaanse activist

De regiovoorzitter van de PP in Catalonië plaatste zondag oude anti-Spaanse tweets van Torra, waarin hij dingen zegt als ‘Schande is een woord dat de Spanjaarden hebben geschrapt uit hun woordenboek’ en De Spanjaarden weten hoe ze moeten plunderen’. Torra schrijft zichzelf al de taak toe om de Catalaanse Republiek verder te helpen opbouwen op basis van het mandaat dat daartoe is gegeven op 1 oktober.

Puigdemont nog steeds premier

Volgens hem is Carles Puigdemont ook nog steeds de Catalaanse minister-president, ook al zit hij in Duitsland. Belangrijke politieke beslissingen zullen dan ook steeds aan hem worden voorgelegd. ‘Ik zou hier niet moeten zijn’, zei hij ook. ‘Het zou Puigdemont moeten zijn sprekend voor het parlement en hou zou vergezeld moeten zijn van alle politieke gevangenen’. 

‘Niets zal normaal zijn tot we onze instituten terugkrijgen, tot we de democratie terug hebben’, zo vervolgde hij de siuatie omschrijvend als ‘enorm ernstig’. Volgens Torres zal de nieuwe regering als hij als premier wordt gekozen naar een transitie fase leiden richting een onafhankelijke Catalaanse republiek. Hij framede elke oplossing voor problemen met Madrid als een bilateraal probleem dat opgelost zou moeten worden door regeringen op gelijk niveau. Catalaanse burgers beloofde hij: ‘Jullie overwinning is de mislukking van een staat die geweld gebruikte tegen zijn volk’. 

Carles Puigdemont noemde de speech van zijn waarschijnlijke opvolger ‘briljant’.

Reactie uit Madrid

Vanuit het kantoor van de Spaanse premier Rajoy in paleis Moncloa werd Torra’s speech omschreven als ‘confronterend’ en ‘verdeeldheid zaaiend’ zonder interesse in het bouwen van een dialoog in het parlement, in de samenleving of met iedereen die zich niet aan zijn voorstellen houdt’.

‘Geconfronteerd met de waarden en methoden van onze democratie, zijn zijn woorden en kandidatuur de bevestiging van een soort van Caesarisme dat ongepast is in de 21e eeuw en dat het algemene belang van alle burgers aan het persoonlijk belang van een individu onderwerpt. Omdat hij die het algemeen belang degradeert naar zijn eigen politieke behoeften en persoonlijke noden is autocratisch en discriminerend’.

‘De heer Torra heeft zichzelf niet geïntroduceerd als de kandidaat voor alle Catalaanse behoeften. Hij heeft het idee om iedereen te regeren opgegeven’. De verklaring eindigde met de opmerking dat het de daden en niet de woorden van de heer Torra als minister-president zijn die goed in de gaten zullen worden gehouden.’

Dit vind je misschien ook leuk