Zomer van stakingen bij Ryanair treft ook Spanje-reizigers

door admin
Zomer van stakingen bij Ryanair treft ook Spanje-reizigers

 

 

De piloten willen dat de Ierse prijsvechter staakt met het schuiven met piloten tussen de verschillende Europese bases. De staking zal 24 uur duren, maar op het moment is het nog onduidelijk hoeveel vluchten van Ryanair worden geraakt door de acties. Dublin is de tweede grootste basis van Ryanair, dus stakingen hier zullen het luchtverkeer in heel Europa kunnen beïnvloeden. Toch zegt Ryanair zelf dat Ierland slechts goed is voor minder dan 7% van de Ryanair vluchten dus dat naar verwachting 93% van de klanten van Ryanair niet geraakt zullen worden door de stakingen.

Bovendien dreigen er deze zomer meer stakingen bij Ryanair. Duitse piloten overwegen namelijk eveneens in actie te komen. Dan is er nog Europees cabinepersoneel van de Ierse vliegmaatschappij dat eist te werken op basis van de arbeidsvoorwaarden die gelden voor het land waar ze aangenomen zijn. Deze week komen ze bijeen in Dublin om hun eisen bij Ryanair neer te leggen. Het gaat hier om Spaans, Portugees, Italiaans, Nederlands en Belgisch cabinepersoneel. Een mogelijk besluit wordt donderdag genomen.

Ryanair heeft aagenkondigd klanten te zullen contacteren als de staking doorgaat en nodigt de vakbonden uit voor gesprekken. De vakbonden geven in dit geval Ryanair een langere termijn dan de gebruikelijke tien dagen om het bedrijf een kans te geven om te starten met de onderhandelingen.

Het is niet de eerste keer dat het rommelt onder het personeel van Ryanair. Vorig najaar moest de budgetairline al duizenden vluchten schrappen door een tekort aan piloten. Vakbonden eisen dat Ryanair de nationale arbeidswetgeving van personeel respecteert en willen dat vakbondsvertegenwoordigers ook een vast plek krijgen aan de onderhandelingstafel. Tot vorig jaar onderhandelde Ryanair uitsluitend met personeelsleden zelf. Door toen voor het eerst in het 32-jarige bestaan vakbonden aan de onderhandelingstafel te erkennen, wist Ryanair afgelopen december een staking van Ierse piloten te voorkomen. 

In juni moest Ryanair 1.100 vluchten schrappen vanwege personeelstekort en stakingen van luchtverkeersleiders. Het bedrijf heeft zodoende al flink moeite met het in goede banen leiden van het zomerschema.

Dit vind je misschien ook leuk