Podemos pleit voor legalisering marihuana in Spanje

door admin
Podemos pleit voor legalisering marihuana in Spanje

De regulering van marihuana in Spanje lijkt steeds dichterbij te komen. Sinds de PSOE is toegetreden tot het Congres van Afgevaardigden is er steeds meer ruimte om een akkoord te bereiken over het legaal maken van het kweken en gebruiken van cannabisproducten.

Spanje moet voorbeeld stellen

De secretaris-generaal van Podemos, Pablo Iglesias, pleitte afgelopen week dat Spanje een voorbeeld zou moeten geven door de marihuana te reguleren in plaats van te blijven hameren op het feit dat het gebruik van drugs dodelijk kan zijn. Volgens hem kunnen de gezondheidszorg en de Spaanse fiscus ook profiteren van het regulariseren van marihuana.

Amsterdam als voorbeeld

Hij neemt de Nederlandse hoofdstad als voorbeeld: Volgens een studie van de gemeente van Amsterdam profiteerde de hoofdstad enorm op financieel gebied. Het gedoogbeleid van softdrugs leverde de gemeente 400 miljoen euro aan accijnzen op de verkoop van softdrugs op. Dit loopt op tot 1.400 miljoen euro als je de accijnzen voor het gebruik van cannabis erbij optelt.

Al zijn drugs in Spanje illegaal, toch zijn er diverse onderzoeken die de financiële impact bekijken van een eventuele regulering van marihuana. De verwachtingen van de Spaanse organisatie Regulación Responsable, die data gebruikt van markten waar marihuana wel gereguleerd is, zou het de Spaanse staatskas 1,2 miljard euro aan indirecte belastingen kunnen opleveren. Volgens andere onderzoeken door diverse organisaties die pleiten voor legaal eigen gebruik van cannabis zou Spanje maar liefst 177 miljoen euro aan BTW kunnen innen.

Financiële oppepper

Andere argumenten om de cannabismarkt legaal te maken is dat bedrijven hierdoor een financiële boost krijgen. Organisatie Regulación Responsable zegt dat de legalisering van softdrugs bedrijven ongeveer 1 miljard euro oplevert. Pablo Iglesias voegt daaraan toe dat – door deze markt te legaliseren – je ontzettend bespaart op politie- en justitiekosten doordat het gewoonweg niet meer strafbaar is. Deze besparing van kosten en de extra inkomsten aan indirecte belastingen zou Spanje de oppepper kunnen geven die het land nodig heeft.

Momenteel telt Spanje zo’n 1.500 cannabiskwekerijen en coffeeshops en ongeveer 1.200 zogenaamde Cannabis Social Clubs. Dat zijn verenigingen die zorgen voor de productie van cannabis voor de mensen die lid zijn van de club.

Bundelen van krachten

Podemos heeft al meerdere malen aangegeven dat de partij voor regulering van marihuana is. Ook Ciudadanos laat weten dat ze aan dezelfde kant staan. De PSOE neigt ook groen licht te geven voor deze verandering. Een aantal weken geleden hebben deze partijen in het regioparlement van Valencia zelfs gepleit voor een wetsvoorstel waarin de nodige maatregelen worden getroffen om het kweken en consumeren van drugs voor eigen gebruik te legaliseren.

Marihuana goed voor de portemonnee

Canada heeft deze maand de handel in cannabis gelegaliseerd en is daarmee het eerste land waar je zelfs in marihuana kunt beleggen door te handelen in zogenaamde Exchange Traded Fund (ETF).

In april 2017 werd ook het aandeel Horizons Medical Marijuana Life Science geïntroduceerd. Hiermee kun je investeren in bedrijven die betrokken zijn bij het kweken of het verwerken van de marihuanaplant voor de geneeskunde. Een jaar na de introductie van het aandeel is het vermogen al ruim 900 miljoen euro waard.

Dit vind je misschien ook leuk