Spanje houdt eerste rechtszaak inzake ‘gestolen baby’s’

door admin
Spanje houdt eerste rechtszaak inzake 'gestolen baby's'

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de naoorlogse periode zijn in Spanje naar schatting 300.000 baby’s van republikeinse ouders gestolen en bij franquistische gezinnen ondergebracht of verkocht aan adoptiebureau’s. Aan de moeders werd verteld dat hun pasgeboren baby’s waren overleden. Om de moeders om de tuin te leiden, werd vaak een babylijkje, dat bewaard werd in een koelcel, in hun armen gelegd om zogenaamd afscheid te kunnen nemen.

Sinds het schandaal aan het licht is gekomen, is er een aantal jaar geleden een onderzoekcommissie ingesteld en een DNA-database geopend. Verschillende keren waren er al juridische aangiften ingediend met teleurstellende uitkomsten, vaak wegens gebrekkig bewijs en omdat veel betrokken inmiddels zijn overleden of omdat veel documenten uit archieven zijn verdwenen.

Afgelopen dinsdag heeft het Openbaar Ministerie een eis van 11 jaar gevangenisstaf tegen Dr. Eduardo Vela geëist. Deze voormalig gynaecoloog zou betrokken is geweest bij zo’n verdwijning van een baby. Dit is het eerste proces dat gehouden wordt in Spanje aangaande de ‘niños robados’.

Kinderhandel

De officier van justitie verdedigde in het eindverslag aan het gerechtshof van Madrid dat als je een kind meeneemt, scheidt van zijn biologische familie en illegaal overdraagt aan een ander, er sprake is van kinderhandel. De officier legt 8 jaar op aan de 85-jarige gynaecoloog Vela voor kinderhandel en 3 jaar voor valsheid in geschrifte. Daarnaast vordert de officier een boete van 350.000 euro voor morele schade.

Volgens een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie was het niet eenvoudig om tot een definitieve tenlastelegging te komen wegens de moeilijke bewijslast en de mogelijke verjaring op een aantal misdrijven.

Verdediging

De verdediging heeft in haar eindrapport de feiten ontkend en verzocht om vrijspraak. Zij beweert dat de dokter slachtoffer is geworden van een chantagepoging van een politieagent die alleen maar leugens en lasterpraatjes heeft verspreid. Volgens de advocaat is niets bewezen en zijn de misdaden verjaard.

Opgeschort

Het proces tegen Vela was eerder dit jaar opgeschort wegens zogenaamde medische problemen van de gedaagde. De gerechtelijke artsen bepaalden dit keer dat de gezondheidstoestand van Vela goed genoeg was om terug te keren naar de beklaagdenbank. Tijdens de laatste hoorzitting verscheen Vela in een rolstoel.

Getuigen

Voordat de eindrapporten van het Openbaar Ministerie en de verdediging aan de rechtbank werden voorgelegd, legde een politieagent die betrokken was geweest bij de vooronderzoeken een verklaring af. De politieagent zou de stem van de gynaecoloog hebben herkend tijdens een gesprek over het verbranden van registers betreffende de illegale adopties in de San Ramón kliniek. De agent verklaarde eveneens dat er aanwijzingen waren dat de gepensioneerde arts de leiding had bij de wanpraktijken.

De Franse journaliste Emilie Delphine, die in 2013 naar Madrid reisde om verslag uit te brengen over de gestolen kinderen, verscheen per videoconferentie. Zij sprak eerder met Vela en nam dit gesprek op met een verborgen camera. Tijdens dit gesprek erkende Vela dat hij het meisje ‘cadeau’ had gegeven.

Echtgenoot

De vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie heeft eveneens een eis ingediend tegen de vrouw van de dokter wegens valse getuigenissen. Volgens het OM heeft de vrouw eerder valse getuigenissen afgelegd en was zij wel degelijk op de hoogte van de gebeurtenissen. Vermoedelijk weet zij ook de ware identiteit van de ouders van Inés Madrigal, het slachtoffer.

Inés Madrigal werd in juni 1969 van haar biologische moeder gescheiden en overgedragen aan een vrouw die geen kinderen kon krijgen.

Lees ook: EU onderzoekt de gestolen baby’s van Spanje en De gestolen kinderen van Spanje, open wond in de natie op MeerSpanje.nl  

Dit vind je misschien ook leuk