Spanje viert 40e verjaardag van de Grondwet

door admin
Spanje viert 40e verjaardag van de Grondwet

Deze is het resultaat van een gezamenlijke organisatie van de Spaanse Eerste Kamer, de Senaat en het Nationale Museum voor kunst Reina Sofía en zal vrijdag 30 november worden geopend. De werken zullen te zien zijn tussen de Salón de Pasos Perdidos, de Sala Constitucional en de ruimte die onder de Salón de Plenos ligt. Zo kunnen bezoekers ook de ruimtes zelf bewonderen. 

Dit gedeelte van de kelder omvat een derde van het totaal en werd met een investering van 8,9 miljoen euro gerestaureerd. Verdere restauratiewerkzaamheden worden stilgelegd zolang de expositie ter gelegenheid van het jubileum van de Grondwet duurt. Vanaf maart zullen ze weer worden voortgezet. 

Als alle werkzaamheden afgerond zijn is het de bedoeling dat er een permanente expositie komt over de verschillende etappes  van de Spaanse parlementaire democratie sinds de Cortes de Cádiz tot de actualiteit. 

De Dag van de Grondwet is een Spaanse feestdag op 6 december, die het goedkeuren van de Spaanse grondwet op 6 december 1978 herdenkt. Op die dag werd de huidige, post-Franquistische grondwet per referendum met een grote meerderheid aangenomen. Dit betekende een einde aan het decennialange regime onder dictator Francisco Franco en de daaropvolgende absolute monarchie onder koning Juan Carlos.

Nieuw in de Grondwet van 1978 was een grote mate van zelfstandigheid voor de 17 Spaanse regio’s. Daarbij kwam het accent sterk op de bescherming van de democratische vrijheden te liggen, vooral op de bescherming van de mensenrechten. Alle dorpen en steden organiseren activiteiten op de overal voorkomende centraal gelegen en naar de grondwet vernoemde pleinen ‘Plaza de la Constitución’.

Dit vind je misschien ook leuk