Doodsteek voor Uber en Cabify in Catalonië

door admin
Doodsteek voor Uber en Cabify in Catalonië

De wijziging in de Catalaanse Transportwet houdt een beperking in voor de activiteiten van de VTC-bedrijven. VTC staat voor ‘vehículo de transporte con conductor’ (voertuigen met conducteur). Zodra de wet van kracht is mag je uitsluitend tussen zes en twaalf uur voorafgaand aan je geplande rit een Uber of Cabify reserveren. De bedrijven brengen via een app passagier en bestuurder met elkaar in contact en vormen zodoende een grote concurrentie voor de bestaande taxibranche.  Deze is sinds de introductie van de apps in verschillende Spaanse steden al hevig in verzet.

De maatregel werd ingevoerd door de wethouder Vervoer van Catalonië, Damià Calvet en zal een dezer dagen worden aangekondigd, zo schrijft de Spaanse krant El Confidencial. Zoals een bestuurder bij een van de VTC’s zou hebben gezegd: ‘Het maakt niet uit of men zes uur, twaalf uur of twee uur eist. Ook met één uur is het voor ons afgelopen’.

Het gaat om de grootste overwinning van de bestaande taxibranche op de VTC’s sinds UberPop in 2014 werd gesloten. Een van de wijzigingen bepaalt dat alle gemeenten in Catalonië zelf VTC-bedrijven kunnen reguleren. De andere wijziging is de oprichting van ‘Area Metropolitana de Barcelona (AMB) met een eigen juridische afdeling. AMB wordt voorgezeten door burgemeester Ada Colau en heeft in nauwe samenspraak met de Generalitat de te volgen strategie bepaald om ervoor te zorgen dat de nieuwe maatregelen juridisch gezien waterdicht zijn.

Naast bovengenoemde wijzigingen moeten de auto’s en de ritten die deze uitvoeren geregistreerd worden bij een onder AMB vallende dienst. Elke auto moet een elektronisch apparaat opnemen waarmee alle bewegingen en gecontracteerde diensten gevolgd kunnen worden. Bovendien gaan er strengere regels gelden voor verplichte pauzes van chauffeurs en opleidingen. 

De VTC-sector in Catalonië beraadt zich op dit moment op een reactie. ‘Dat iedereen een ding helder ziet: tijdens het MobileWorld Congress kunnen duizend taxi’s stilstaan, maar ook drieduizend VTC’s. Als de overheden slechts op chantage reageren, dan sluiten wij deze weg ook niet uit’, zo zei een bestuurder van de sector die graag anoniem wil blijven in El Confidencial.

Dit vind je misschien ook leuk