Voormalig Spaanse minister van Justitie wordt lobbyist bij kansspelbedrijf

door admin
Voormalig Spaanse minister van Justitie wordt lobbyist bij kansspelbedrijf

Rafael Catalá treedt toe als extern medewerker en lobbyist bij Codere, waar hij voor zijn ministerspost ook al in dienst was. Codere is een grote speler in casino’s, online gokken, en gokapparaten die ‘cash’ uitbetalen.

Spanjaarden gokken graag en veel, gokverslaving wordt dan ook als een belangrijk maatschappelijk probleem gezien. In de sector wordt jaarlijks 5.2 miljard euro omgezet, zij is goed voor 80.000 arbeidsplaatsen en indirect nog eens voor 200.000 extra.

De gokindustrie vreest voor beperkende politieke maatregelen, gezien de maatschappelijke zorgen om gokverslaving bij jongeren door de alom tegenwoordige wedkantoren en sponsoring in de sport. Catalá zal vooral zijn voormalige politieke collega’s moeten overtuigen van het belang van deze sector en het afzien van restrictieve maatregelen.

Vorig jaar presenteerde Pablo Iglesias, voorman van Unidas Podemos al een motie om de goksector aan banden te leggen middels onder andere de verplichting tot de installatie van afleesapparatuur voor identiteitsbewijzen bij gokmachines en het verbieden van reclame voor wedden en gokken. Uitgangspunt hiervoor was de stelling dat ‘gokken een groot risico vormde voor de publieke gezondheid’ omdat het een ‘verslavende ziekte’ betreft die geleid heeft tot een maatschappelijk probleem. De meerderheid van de partijen steunde de motie van Iglesias met name vanwege de snelle groei van het aantal wedkantoren en de risico’s voor de jeugd van vooral het online gokken.

Voor de campagnes van de algemene verkiezingen van 28 april jl. hadden alle partijen, de één met strengere maatregelen dan de ander, de regulering van de goksector in hun verkiezingsprogramma’s opgenomen.

De gokindustrie hoopt met Catalá nu iemand in dienst te hebben die strenge maatregelen weet af te wenden.

Dit vind je misschien ook leuk