Meer opzettelijke bosbranden in Andalusië en minder controle

door admin
Meer opzettelijke bosbranden in Andalusië en minder controle

Tussen 2005 en 2007 was 26 procent van de bosbranden aangestoken in de Zuid-Spaanse regio. Inmiddels ligt dat percentage op 38. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 33 procent. Dit zou een steekhoudend argument moeten zijn voor meer controle in de Andalusische bossen, maar het aantal mensen dat met die taak is belast, is juist afgenomen, van 231 naar 198.

De vakbond CGT wees al herhaaldelijk op het gebrek aan personeel, in de meerderheid werkend voor de regionale bosbrandenbestrijdingsdienst Infoca, dat valt onder het ministerie van Milieu en Water. Het aantal beschikbare plaatsen voor chauffeurs, bemanning van controleposten en bewakers is 211. Volgens een woordvoerder van de vakbond vormen deze mensen de ‘ogen’ van het bos en zonder hen komt de bosbrandenbestrijdingsdienst bij elke brand te laat. 

Die ‘ogen’ hebben observatiepunten nodig. Het aantal torens en wachthuisjes op hoger gelegen punten in het Andalusische landschap is eveneens gereduceerd van 231 in 2005 tot 198 dit seizoen. Van die observatiepunten zijn er slechts enkele 24 uur per dag bezet. 

Wel toegenomen is de medewerking vanuit de bevolking. Vanaf het moment dat het alarmnummer 112 ook beschikbaar werd gesteld voor meldingen over (mogelijke) bosbranden is het aantal telefoontjes hierover verveelvoudigd. De laatste gegevens zijn uit 2017, toen er circa 30.000 meldingen over rook, beginnende brandhaarden en branden binnenkwamen. Toch zijn dit soort meldingen niet altijd even betrouwbaar en dan is een bewaker in een toren in het betreffende gebied degene die kan bevestigen of ontkennen dat er iets aan de hand is.

Niemand kan echter uitleggen waardoor het aantal aangestoken branden is toegenomen. Zeker niet gezien het feit dat de wetgeving een verbrand stuk bos of ruraal gebied blokkeert voor enig ander gebruik. Volgens het regionale ministerie waar Infoca onder valt lag het aantal aangestoken bosbranden in 2005 op 27,7 procent, 27 procent in 2006, 24 procent in 2007 en dat nam toe tot 41 procent in 2016, 37 procent in 2017 en 35,6 procent in 2018. In heel Spanje gaat het om 33 procent gebaseerd op zaken die volledig zijn opgelost.

Dit vind je misschien ook leuk