Spaanse eilanden lijden onder faillissement Thomas Cook

door admin
Spaanse eilanden lijden onder faillissement Thomas Cook

In 2018 bracht de failliet verklaarde reisorganisatie liefst 2,1 miljoen toeristen naar de Canarische Eilanden. Dat is 13% van het totale aantal toeristen op deze eilanden. De verwachting was dat dit aantal in 2019 hetzelfde zou blijven. Midden in het hoogseizoen blijven door het faillissement de komende maanden 800 duizend vliegtuigstoelen leeg en blijft voor de hotelsector een factuurbedrag openstaan van meer dan 100 miljoen euro.  

Onbetaalde facturen

José maría Mañaricúa, voorzitter van de Spaanse Vereniging voor Toerisme (Feht) benadrukt de financiële gevolgen voor het hotelwezen, Thomas Cook keert namelijk pas na 60 of 90 dagen geld uit aan de geboekte hotels. Dat betekent dat alle facturen uit juli, augustus en een deel van september niet betaald zullen worden. “We zullen het faillissementsproces dat in het Verenigd Koninkrijk zal plaatsvinden moeten afwachten, maar ik vrees dat we ons geld niet zullen krijgen of pas heel laat” zo melden bronnen uit de hotelsector.  

Nadelig voor werkgelegenheid

De financiële impact van het faillissement is enorm. Het bruto binnenlands product (bbp) van de Canarische Eilanden komt voor 35% uit de toeristische sector, wat vorig jaar neerkwam op een bedrag van 46 miljard euro. Een negatieve verandering hierin is direct voelbaar in de economie en de werkgelegenheid van de eilandengroep. Door het wegvallen van de reisorganisatie daalt volgens berekeningen de werkgelegenheid binnen het toerisme met 10%. Dat komt neer op een verlies van 13 duizend banen waarmee het werkloosheidspercentage van 21% boven het nationaal gemiddelde komt.   

Groei toerisme gestagneerd

Het faillissement van Thomas Cook komt uitgerekend in een periode dat de toeristische sector op de Canarische Eilanden geen groei doormaakte. Concurrerende bestemmingen als Egypte en Turkije, de onzekerheid over de Brexit en de ophanden zijnde economische crisis in Duitsland veroorzaakten tot nu een verlies van 4% in deze sector. Komende januari zullen daarbij ook nog de bases van Ryanair op Lanzarote, Tenerife en Gran Canaria verdwijnen. Dat zal een verlies betekenen van 200 duizend vliegtuigplaatsen per maand.

Hulp van centrale regering

José Carlos Francisco, voorzitter van het CEOE (Spaans Instituut voor het Bedrijfsleven) sprak gisteren van een “echte tragedie” en vroeg de regering maatregelen te treffen om tegemoet te komen in de crisis binnen de toeristische sector op de Canarische Eilanden en de schade op nationaal niveau te verdelen. Zo vroeg de regiopresident aan de centrale regering de luchthavenbelasting en de brandstofbelasting te verlagen zoals ook gebeurde in 2009 om de toeristische sector door de crisis te helpen.

Mallorca

Het faillissement van Thomas Cook heeft ook grote gevolgen voor het toerisme op de Balearen. Hoteleigenaren op Mallorca hebben laten weten hun deuren een maand eerder dan gebruikelijk te moeten sluiten. Het faillissement heeft ook hier grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Arbeidskrachten die tot november voorzien waren van werk, komen per direct zonder werk te zitten. Ook de regioregering van de Balearen heeft om hulp van de centrale regering gevraagd om deze crisis binnen de toeristische sector te overleven.  

Door het faillissement van Thomas Cook zaten 36 duizend toeristen op de Balearen zonder terugvlucht. Zij worden nu teruggebracht door diverse vliegtuigmaatschappijen. Voor de Britten is een apart repatriëringsplan in werking gesteld.

Dit vind je misschien ook leuk