Inwoners Murcia: ‘Opnieuw eten we modder’

door admin
Inwoners Murcia: 'Opnieuw eten we modder'

De ruim 40 liter per vierkante meter regen in vier uur tijd van afgelopen nacht hebben geleid tot afgesloten straten en toegangswegen val Los Alcazares en ook San Javier en San Pedro del Pinatar.

Drie zware overstromingen in vier maanden tijd en nu het water weer is teruggekeerd op plaatsen waar het niet thuis hoort, vragen inwoners zich af wat de autoriteiten eigenlijk precies doen en hebben gedaan om noodsituaties als deze te voorkomen.

‘Onze zee kan niet meer hebben. Dit is de doodssteek’, zegt een vrouw, terwijl ze, zo staat te lezen in de krant La Verdad, met tranen in haar ogen naar de binnenzee Mar Menor kijkt. Het strand is nu verdwenen en waar ooit het zand lag, ligt nu een bruine brei. De boulevard heeft dezelfde kleur. Iets verderop is een muur weggeslagen. Veel inwoners van Los Alcázares zijn opnieuw hun vloeren aan het dweilen. Ondanks diverse voorzorgsmaatregelen – ‘We hebben inmiddels een master in overstromingen’ – zijn straten alleen begaanbaar per kano.

‘We hebben er genoeg van’

Burgemeester Mario Pérez Cervera zegt dat de boulevard volledig is overstroomd en een deel van de muur om de dichtstbijzijnde woningen te beschermen is ingestort. Vanuit de Campo de Cartagena lopen diverse ‘rambla’s’ zo de drie stadjes aan de overs van Mar Menor in. ‘Die rambla’s moeten gekanaliseerd worden, dan is het hele probleem opgelost, maar dat gebeurt nooit’, aldus Cervera. ‘We hebben er genoeg van dat de overheid ons sterkte wenst, maar nooit met oplossingen komt’.

Noodfase beschermingsplan ingesteld

In de omgeving is het Civiel beschermingsplan tegen overstromingsrisico van kracht op niveau 1 (noodfase) omdat er al meer dan een gemeente met overstromingen kampt. Dit is nodig omdat dan hulp ingeroepen kan worden van middelen van de regionale overheid. 

Mar Menor verder in gevaar

Mar Menor is de grootste binnenzee van Spanje en trekt jaarlijks tienduizenden vakantiegangers. De lagune ligt in het zuiden aan de kust van de regio Murcia en wordt door een smalle landtong gescheiden van de Middellandse Zee. De Manga del Mar Menor is 22 kilometer lang en op het breedste deel anderhalve kilometer breed. Vanwege een grote ecologische diversiteit vormt de binnenzee een beschermd gebied.

De laatste jaren wordt die ecologische diversiteit echter bedreigd door landbouwactiviteiten uit de omgeving, waardoor het water sterk is vervuild. Bij overstromingen zoals deze komt door grote hoeveelheden vervuild zoet water dwaterkwaliteit van de Mar Menor, die al slecht was als gevolg van de vervuiling door landbouw en verstedelijking in het gebied, nog verder in gevaar. Dat is voor de omliggende plaatsen rampzalig omdat die grotendeels leven van het toerisme. Eind december werd bekend dat meer dan de helft van de reserveringen voor de komende zomer al zijn geannuleerd door de milieuramp waar de binnenzee op dit moment mee te maken heeft. 

Dit vind je misschien ook leuk